Hlavní obsah

Zázračná kokosová voda: Jak se získává a co prospěšného pro zdraví dokáže?

Foto: KIRAYONAK YULIYA, Shutterstock.com

Průhledná tekutina vás překvapí chutí i obsahem výživných látekFoto: KIRAYONAK YULIYA, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roste na palmě, asi ho znáte coby bílou strouhanku vhodnou do cukroví, ovšem mladý kokos je lahodný nápoj plný vitaminů a antioxidantů. Může být sladkým dezertem i osvěžujícím dopingem pro sportovce.

Článek

O kokosovém mléce a oleji jste možná slyšeli, ale co kokosová voda a dužina alias „maso“? Z jediné palmy, které se v sanskrtu přezdívá strom života, se toho zužitkuje ještě mnohem více! My si tentokrát posvítíme na ořechy v jejich rané fázi růstu, tedy mladé, nebo též zelené, kokosy.

Nepleťte si je s těmi nedobytnými hnědými „bombami“ s chlupy, které se u nás také prodávají. Mladý kokos se sklízí již po šesti až osmi měsících, zatímco jeho starší bratr vězí ve výšce i rok. Za tu dobu zhnědne a voda uvnitř se přemění v tvrdou dužinu. Z té se pak mixováním a lisováním vyrábí tučné kokosové mléko. Takže: nezaměňovat kokosové mléko a kokosovou vodu! Jde o dva naprosto odlišné produkty, ovšem z jedné palmy.

Co ta zázračná voda umí?

Vraťme se ke kokosové vodě, která je skutečně blahodárnou tekutinou, protože obsahuje takzvané cytokininy a další látky, které mimo jiné zrychlují metabolismus. Jejich antioxidační efekt se pak projevuje jako zpomalovač stárnutí. „V panenské kokosové vodě se nachází také výrazné množství draslíku, vápníku a hořčíku,“ doplňuje dr. Petr Fořt, nezávislý expert ve výživě a sportovní fyziolog. Kokosová dužina pro změnu obsahuje výrazný podíl kyseliny laurové, která je jednou z hlavních složek mateřského mléka.

Foto: YM.Ku Shahril, Shutterstock.com

Panenská kokosová voda je v Evropě hitem teprve několik posledních letFoto: YM.Ku Shahril, Shutterstock.com

Odborníci tuto průhlednou tekutinu doporučují místo limonád či džusů. „Je tak dobrá, že se ve vědecké literatuře objevují studie, které potvrzují, že je geniálním nápojem ve fázi zotavení po vyčerpávajícím výkonu. Má své využití i v případě extrémně dlouhých výkonů,“ jmenuje Petr Fořt.

Běžci dlouhých tratí rádi pijí speciální druh mladého kokosu, který nese přídomek královský. Má hnědooranžovou barvu a může skrývat až litr tekutiny, která má sladkokysele jemně slanou příchuť díky vyššímu obsahu sodíku. „Jde vlastně o takový izotonický iontový nápoj, ovšem bez chemických příměsí,“ uzavírá Petr Fořt.

Na všechno nové je třeba si nejprve zvyknout. Pro mnohé je chuť panenské kokosové vody příliš exotická. „Nejlepší je začít jejími sladšími druhy, které klidně nahradí dezert,“ navrhuje Filip Říha, zakladatel sdružení Mladý kokos. Připravte si zhruba šedesát korun, což se může zdát hodně, ale získáte téměř půllitr superzdravého nápoje. Dodejme, že diabetici by si měli hlídat vyšší obsah přírodního cukru.

Zdolejte ekologický obal

Ještě donedávna jste mladý kokos znali jen z doslechu, ale dnes si ho můžete pořídit v supermarketu, v dobře zásobených prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Nejčastěji ho najdete jako světlý válec shora a zespodu seříznutý do kónického tvaru, někdy ještě zalisovaný do igelitu. Jakmile tato nádhera doputuje do vašich rukou, budete řešit, jak se dostat dovnitř.

Foto: apidach, Shutterstock.com

Nepleťte si šťávu z mladého kokosu s kokosovým mlékem. Jde o dva úplně jiné produkty z téhož jádraFoto: apidach, Shutterstock.com

Napoprvé asi budete tápat, ale klid, není to žádná věda. Sekáčkem udělejte čtyři na sebe navazující zářezy ve tvaru čtverce nebo ostrým nožem seřízněte špičku a vytvořte dvě menší díry. Než se k tomu odhodláte, kokos můžete uchovat týden až dva v lednici.

Kromě papneské kokosové vody na trhu narazíte i na pasterizovanou v oblíbeném tetrapacku, která sice vydrží neuvěřitelný rok, ale, jak asi tušíte, při zpracování zmizí většina přínosných látek, a navíc je často doplněna o cukr a přídavná éčka. Zatímco pokud je kokosová voda paskalizovaná (upravena vysokým tlakem) nebo čištěná nanofiltrací, je na tom mnohem lépe a lze ji doporučit.

Tak co, ochutnáte tento zázračný nápoj? Napište nám své zkušenosti!

Načítám