Hlavní obsah

Pijete z plastových láhví? Pozor, hrozí vám tato zdravotní nebezpečí

Foto: HBRH, Shutterstock.com

Foto: HBRH, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý někdy použil plastovou láhev od nápojů vícekrát. Vždyť byla jen od vody, tak to nemůže ničemu vadit. Nebo snad ano? Opak je pravdou. Toto zdánlivě neškodné chování vám může zadělat na velké problémy. Než příště znovu použijete „petku“, měli byste vědět, co vám hrozí.

Článek

Také při sobě vždy máte PET láhev, kterou několikrát za den naplníte, abyste měli pod kontrolou svůj pitný režim? To je jistě chvályhodné, ale pozor na jiné nebezpečí! Hrozba, která je usazena v útrobách opotřebované láhve, vám může zadělat na nemalé střevní potíže. A ani pečlivé vyplachování nestačí.

Na jedno použití

Informace na obalu láhve (pokud tam je), že je pouze na jedno použití, má své důvody. A to i přesto, že je to samozřejmě velmi neekologické i neekonomické.

„Jednorázové PET láhve nejsou vhodné k opakovanému užití a skutečně platí, že pokud je používáte opakovaně, můžete škodit svému zdraví. Opakované používání jednorázových plastových láhví, což jsou ve své podstatě veškeré plastové láhve, ve kterých se prodává pití v obchodech, představují riziko bakteriální nákazy. Platí to dokonce i v případě certifikovaných láhví při špatné péči. Plast se vlivem opakované manipulace s lahvičkou naruší a vzniknou v něm praskliny, ve kterých se usídlí bakterie. Ty mohou následně kontaminovat i nápoj a způsobit zažívací problémy či dokonce zvracení,“ popisuje MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu v Praze 7.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Na některých nápojích je informace o doporučeném jednom použití láhve uvedenaFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bakteriím se v láhvi daří

Vědci z Univerzity v Calgary testovali téměř 80 vzorků vody z láhví, které získali od studentů základních škol. Většina vzorků byla tak znečištěná, že by se o ní dalo téměř říct, že nebyla pitná. „Voda byla kontaminovaná bakteriemi, kterým se při pokojové teplotě velmi daří,“ popisují vědci.

Pokud se navíc přidá problém s nedostatečnou hygienou rukou nebo i čištěním samotné láhve, celou situaci to ještě zhorší. Podle výzkumníků se bakteriím v podobném prostředí výborně daří. Nedostatečně omytá hrdla láhví, na která se nejvíce sahá a která jsou zároveň v kontaktu s ústy, jsou nejrizikovější. Výzkumníci našli na hrdlech láhví takové množství bakterií, které by snadno způsobilo otravu jídlem.

Foto: chombosan, Shutterstock.com

Láhev je možné použít opakovaně, pokud nemá praskliny a dobře ji vymyjeteFoto: chombosan, Shutterstock.com

Správné mytí pomůže

Podle vědců se podobných problémů můžete vyvarovat a láhev opakovaně použít při správné hygieně. Ideální je oplachovat láhve vlažnou vodou a jemným saponátem. Také vždy zkontrolujte, zda plast není poškozený. Mytí v myčce se vyvarujte, pokud na láhvi není vyloženě napsáno, že ji v ní čistit můžete. Vysoká teplota totiž běžný plast naruší a dojde k uvolnění chemikálií, které jsou v plastu obsažené. I tyto chemikálie mohou způsobit střevní problémy.

Pozor si dejte také na to, za jakých podmínek PET láhev s nápojem skladujete. „Riziko představují také vysoké teploty. Nebezpečné může být třeba skladování nápojů v PET láhvích v zaparkovaných autech v teplém prostředí, a to platí i pro nenačaté láhve,“ varuje lékařka Pavla Myslíková.

Problémy s plastem

Zdraví nebezpečné částice se ale dovnitř nádoby můžou dostat i jinak. „Podle mých informací je problémem to, že zejména z uzávěrů plastových láhví se do obsahu láhve odlamují mikročástice plastu, který pak spolu s balenou vodou pijeme. Co tyto částice plastu dělají v našem systému, je teprve předmětem studií. Rozhodně to nebude neškodná součást našeho pitného režimu a představa, že balenou vodu musíme před pitím profiltrovat, je nesporně zajímavá. Voda z vodovodu takové částice plastů neobsahuje,“ doplňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová, dietoložka, psychoterapeutka a výživová poradkyně.

Nejlepším způsobem, jak se rizikům spojeným s opakovaným používáním plastových láhví vyhnout, je použít místo nich láhve skleněné nebo nerezové. V práci raději pijte ze sklenice, a pokud už musíte plastovou láhev opakovaně doplnit, vždy věnujte pozornost tomu, v jakém stavu plast je.

Vymýváte láhve po každém použití, nebo je rovnou vyhazujete?

Reklama

Načítám