Hlavní obsah

Proč nehubnete? Známe 7 novodobých dietních mýtů

Foto: thinkstock

Jak přelstít váhu, aby ukazovala méně? Víme a poradíme!Foto: thinkstock

Reklama

Snažíte se shodit kila navíc? Ušetřete si čas, energii, ale i zklamání chybnými kroky! Existuje totiž mnoho mýtů, které vám v tom mohou zabránit. Víme, jaké to jsou a jak se jim vyhnout!

Článek

Dopouštíte se jich možná nevědomky, a to je věčná škoda! Abyste se chyb při hubnutí vyvarovali, a dočkali se tak odměny za své snažení, máme pro vás odborné doporučení. Požádali jsme expertky na výživu Mgr. Ladu Noskovou z Diet Plan a ing. Ivu Veselou z Food Life, aby prozradily, s jakými omyly přicházejí jejich klienti.

„Lidé mají zafixované skutečné bláboly, kvůli nimž pak samozřejmě nejsou schopni zhubnout,“ říká Lada Nosková. „S níže uvedeným se setkávám dnes a denně,“ souhlasí Iva Veselá. Co je tedy mýtus?

1. Chci hubnout, tak budu jíst bio

I u biopotravin je nutné sledovat složení potravin a nutriční hodnoty. Potravina může být zdravá, ale neznamená to, že je netučná nebo dietní. Například bio čokoláda nebo ořechy jsou zdravé, ale tučné. V obchodech zdravé výživy můžete narazit na bio šunky, bio párky, celozrnné sušenky i rostlinné pomazánky, které někdy obsahují podobné, nebo dokonce i vyšší množství tuků a cukrů – jedná se jen o zdravější varianty tuků a sladidel s minimem přídatných látek.

Foto: thinkstock

Hledejte tipy, jak připravit zeleninu, aby chutnala vám, ale i partneroviFoto: thinkstock

2. Light potraviny jsou to pravé

Nízkotučné produkty, zejména jogurty bývají často zahušťovány modifikovanými škroby, pektiny… Nejsou nijak zdraví škodlivé, ale jejich přídavkem klesá nutriční hodnota výrobku a prospěch pro váš organismus a často za tyto výrobky platíte zbytečně více peněz.

Některé produkty s nižším obsahem tuku obsahují více přidaného cukru nebo umělých sladidel a kalorická hodnota je téměř stejná nebo jen o trochu nižší jako u neodtučněného výrobku.

3. Když nebudu jíst, zhubnu

Hladověním se člověk dopracuje k podvýživě a zdravotním komplikacím. Tato pověra je velmi nebezpečná a nízký příjem energie rozhodně není řešením! Přečtěte si náš článek Nehubnete, přestože jíte málo a 5x denně ?.

4. Místo sladkého si dám víc ovoce

Určitě je to lepší náhrada, ale i ovoce byste měli přijímat v omezeném množství. Nadbytek cukru ze sladkých potravin vede k tvorbě podkožních tukových zásob stejně tak jako nadbytek ovocného cukru v ovoci. Jedinou výhodou je jeho vyšší množství vitaminů.

5. Po pečivu přiberu

Pečivo do zdravého jídelníčku rozhodně patří – je zdrojem složitých sacharidů, vlákniny a minerálních látek. Přednost byste měli dávat pečivu celozrnnému, žitnému, špaldovému, i když jejich energetická hodnota bývá stejná nebo i vyšší než u pečiva bílého. Díky vláknině ho ale sníte menší množství a nebudete mít brzy po něm hlad.

Pokud pečivo zařadíte do jídelníčku ve správnou dobu a ve správném množství, může být každodenní součástí jídelníčku. Důležité je sledovat složení pečiva! Podle čeho jsme psali v článku Sháníte celozrnné pečivo? Nenechte se napálit!

Foto: thinkstock

Že se vám chce nad vaší dietní porcí brečet hlady? To nemusí!Foto: thinkstock

6. Jsem hubený, nemusím řešit stravu

Být štíhlý neznamená být zdravý! Při nesprávném stravování, ale i absenci cvičení či jiného pravidelného fyzického pohybu vám mohou hrozit zdravotní komplikace. Jestli ne nyní, určitě vás brzy doženou...

7. Salát je k večeři nejlepší volba

To by platilo pouze v případě cílené detoxikační kúry. Není obvyklé, aby zeleninový salát tvořený z malého množství sacharidů a vody tvořil samostatný pokrm, natož večeři, která se má skládat převážně z bílkovin a měla by tvořit 20 % celkového energetického příjmu.

Dávejte pozor na výběr salátů, v některých případech může být doplněný o tučné zálivky, sýry, smažené maso i krutony, a tak tvořit večerní kalorickou bombu.

A co je ještě mimo?

  • … nebudu jíst po 17. hodině
  • … místo večeře si dám ovoce
  • … je jedno, co jím, hlavně když se hýbu
  • … plná pánev oleje – však to je olivový – ten je zdravý
  • … tohle si dám, pro jednou se nic nestane
  • …dneska si dám, a zítra dvakrát tolik uběhnu
  • …zeleninu jedí jenom králíci
  • …základ je počítat kalorie – je jedno, co sním
  • …když vynechám snídani, nevadí
  • …jíst 2x denně stačí
  • …alkohol a sladké pití v dietě můžu
  • …jeden den hladovky či ovocný den vše vyřeší
  • …vynechám přílohy, a zhubnu
  • …oříšky a sušené ovoce mlsat můžu bez omezení
  • …bez pohybu to zvládnu
  • …stravovat se zdravě je jen pro bohaté
  • …redukční dieta rovná se müsli k snídani

Našli jste v tom své chyby? Či víte o dalších? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám