Hlavní obsah

Proč přidat do pračky aspirin nebo pepř? Budete překvapeni, co dovedou!

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Nebojte se do prádla v pračce přidat lžičku pepřeFoto: pikselstock, Shutterstock.com

Myslíte si, že nemůžete mít zářivě bílé, stálobarevné nebo voňavé prádlo bez chemie? Ale ano – stačí se inspirovat tím, co používaly naše babičky. Máme pro vás pár překvapivých triků!

Článek

Pračky a speciální přípravky na praní toho umí v poslední době mnoho a překvapují neustále novými vychytávkami. Co ale ve chvíli, kdy zůstanete „na suchu“, neboť přípravek došel? Pak není od věci vzpomenout na fígle našich babiček a sáhnout po tom, co bylo v jejich arzenálu. A jsou to tedy mnohdy docela netradiční postupy! Ostatně, přesvědčit se můžete sami – na své vlastní prádlo!

Aspirin

Pokud už bílé prádlo není tak zářivé, můžete ho namočit do lázně z aspirinu a vlažné vody – na litr vody dejte dvě tablety. Ty můžete hodit ale i do pračky, současně s práškem na prádlo. Pokud chcete mít jistotu, rozpusťte aspirin ve vodě a nalejte ho na prádlo vložené do pračky.

Tento postup není metodou, která by se měla prosadit masově, neboť velké množství aspirinu v odpadní vodě by nebylo žádoucí, ale jako první pomoc ve chvíli, kdy nemáte jinou možnost, dobře poslouží.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Zajímavým přípravkem na vybělení prádla může být i aspirinFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Mletý pepř

Proč byste, proboha, měli dávat do prádla lžičku mletého černého pepře? Protože pak stačí zvolit nižší teplotu praní a prádlo bude krásně bílé, černá zas dlouho vydrží sytá a nevyšisuje. Lze ho tedy využít například na oblečení z materiálů, které by vyšší teploty nesneslo – například spodní prádlo, svetříky a jiné. Koření totiž z vláken odstraní zbytky pracích prostředků, které jsou právě tím, co časem mění jejich zabarvení. A opravdu stačí jen vhodit koření do prádla před tím, než spustíte pračku.

Soda nebo prášek do pečiva

Až budete příště prát záclony, přidejte k nim sáček prášku do pečiva nebo dvě lžíce jedlé sody. Záclony pak budou krásně bílé a zářivé, aniž byste museli investovat do speciálního přípravku. Soda i prášek do pečiva z nich totiž dostanou zašednutí zcela spolehlivě, a to za minimální částku, protože jsou velmi levné.

Skořápky

Když už jsme u praní záclon a bílého prádla, babičky pro vybělení a proti zašednutí přidávaly do pračky bavlněný sáček s vaječnými skořápkami. Jejich účinky jsou také skvělé, ovšem chce to delší přípravu. Skořápky musíte nechat dobře vyschnout, zbavit je všech zbytků, tedy i blanky, která je uvnitř kryje. Pak je nutné je vložit do látkového sáčku, který je tak dobře uzavřen, aby skořápky neměly šanci vycestovat volně do pračky. Pokud vás tento postup neodradil, pak máte skvělou, čistě ekologickou metodu praní bílého prádla.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Bílé prádlo prozáříte přidáním sody nebo prášku do pečivaFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Jablečný ocet

Zvláště na ručníky nebo podobné prádlo, které by mělo být dostatečně jemné, lze místo aviváže použít jablečný ocet. Stačí asi 150 mililitrů na jednu várku prádla. Nalejte ho tam, kam normálně dáváte aviváž. Jestli se bojíte, že bude mít prádlo klasickou octovou vůni, tak vás musíme uklidnit – než uschne, tak se tento pach zcela vytratí a vy se budete moci radovat z krásně měkkého prádla, které můžete klidně dát i alergikům, neboť je zcela bez chemie.

Co do sušičky?

Když už nabízíme varianty na praní za pomocí netradičních přísad, nabídneme dvě zajímavosti i do sušičky, kterou možná také používáte. Pokud se chcete zbavit statické elektřiny, která v prádle po sušení zůstává, přidejte do bubnu sušičky pár kuliček z alobalu. Můžete ho používat opakovaně.

Občas se stane, že nemáte čas a v sušičce zůstane už vysušené prádlo ležet déle nebo zvolíte nevhodný program a přesušíte ho. Obě situace jdou zachránit jen u žehlicího prkna… anebo tím, že použijete náš trik. Ke zmuchlanému prádlu do sušičky hoďte pár kostek ledu a pusťte ji asi na pět až deset minut na program, kterým jste prádlo předtím sušili. Prádlo bude jak vyžehlené.

Vyzkoušeli jste také některou z přírodních metod? Napište nám!

Reklama