Hlavní obsah

Proč se nekoukat vpravo nahoru aneb Pozor na řeč těla!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Jak působíme na své okolí významně ovlivňuje naše životy. Nejde o naše schopnosti nebo vzhled. Jde o řeč těla. Odborníci ji nazývají neverbální komunikace. Co o nás gesta prozradí?

Článek

Pokud budete vědět, jaký mají vaše gesta, postoje a výrazy význam a jak tím na lidi působíte, budete ve výhodě. A navíc prokouknete ostatní. Díky dobře zvládnuté neverbální komunikaci můžete třeba získat nové přátele nebo uspět u pracovního pohovoru.

Pevný pohled

Oči jsou jedním z nejdůležitějších ukazatelů vaší osobnosti. Dokážou prozradit víc, než byste chtěli. Budete-li se očnímu kontaktu vyhýbat, může si to vaše okolí vyložit jako nedostatek zájmu nebo snahu něco skrývat. Soustředěný oční kontakt značí sebedůvěru, sílu, zájem o druhého a inteligenci. Nic se ale nemá přehánět – nepleťte si to se zíráním. To by na ostatní mohlo působit agresivně nebo jako snaha o dominanci. Podle odborníků je ideální pohled při debatě čas od času odvrátit: pohled vlevo nahoru je údajně přemýšlivý, kdežto pohled vpravo nahoru je prý znakem lži. Pozor si dejte i na zvedání obočí, které značí nedostatek respektu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pevné podání ruky a oční kontakt o vás hodně prozradí. Jste sebejistí a vstřícní.Foto: fizkes, Shutterstock.com

Rovná záda

I to, jak chodíte a stojíte, o vás hodně prozradí. Hrbení je všeobecně vnímáno jako znak nezájmu a neúcty. Naznačuje totiž, že se nudíte a jste otrávení. Pokud stojíte se svěšenými rameny vypovídá to nejen o lhostejnosti, ale také o malé sebedůvěře. Svou osobní sílu a zájem vyjádříte tím, že vědomě propojíte mozek se zbytkem těla, narovnáte se a budete mít aktivně zapojené jak svaly, tak mysl.

Umírněná gestikulace

Aktivní však neznamená přehnaný. Negestikulujte jako o život. Výrazná gesta totiž naznačují, že něco skrýváte nebo se jimi snažíte ochránit, protože jste nervózní. Naopak vědomě kontrolovaná nenucená gesta vyjadřují schopnost vést lidi. Nervozitu také jasně odhalíte různými bariérami, které si během rozhovoru vytvoříte. Zkřížené paže, překřížené nohy nebo jen jedna ruka zkřížená přes tělo, ruce v kapsách nebo hraní si s náramkem na ruce. Vsedě to pak může být noha přehozená přes nohu a špička horní nohy směřující dopředu – to vše jsou gesta, která prozradí nejistotu, nechuť či pocit trapnosti. Často je to i tehdy, kdy máte dojem, že se musíte bránit.

Lháři naopak většinou gestikulaci omezují na naprosté minimum, aby se něčím neprozradili. Mnou si ruce nebo se třeba dotýkají různých míst na obličeji nebo hlavě.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Překřížené nohy, obzvlášť pak vestoje, mohou svědčit o nedostupnosti, odmítavosti nebo strachuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Dobrý první dojem

Nejdůležitější ze všeho ale je, jak vejdete a podáte ruku. Podle odborníků jsou při seznamování zásadní právě první okamžiky, na základě kterých si vás dotyčný zaškatulkuje. Během prvních minut si lidé utvoří až 90 % svého názoru na druhé. Z 60 až 80 % je jejich názor tvořen tím, jak na ně působíte neverbálně.

Do místnosti vstupujte bez váhání a rázným krokem. Lidé s nízkou sebedůvěrou mají tendenci ke zpomalování chůze, proto tempo neměňte, když projdete dveřmi. Působili byste jako zlobivé dítě, které něco provedlo.

Slabý stisk ruky je projevem nezájmu a značí také malou autoritu a sebevědomí. Velmi silný stisk může zase vyznít jako snaha o dominanci. Chce to střední cestu. Podání ruky neodbývejte! A nikdy nechoďte k druhým příliš blízko (určitě ne na méně než půl metru). Omezujete tím jejich osobní prostor a dostáváte je do nepříjemné situace.

Pozor na ruce a hodinky!

Jestli sami sebe přistihnete, během hovoru tváří tvář, se zkříženýma rukama i nohama, hned to změňte. Vysíláte druhému jasnou zprávu, že s ním nechcete mít nic společného a jste uzavření vůči jeho názorům. Totéž platí o zatnutých pěstech.

I když budete ve velkém spěchu, omluvte se a vysvětlete, že se už nemůžete zdržet. Rozhodně ale nekoukejte po hodinkách každých pár minut! Je to znamení neúcty, netrpělivosti a nadřazenosti. Prozrazujete tím, že máte na práci lepší věci než se zdržovat s tím, s kým právě mluvíte.

Dáváte si na řeč svého těla pozor?

Reklama

Načítám