Hlavní obsah

Jak udělat dokonalý první dojem? Okouzlete vysněného muže nebo šéfa!

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

První dojem je důležitý. A na to, abyste ho udělaly, máte jen pár vteřinFoto: Dari Ya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už vás čeká první rande nebo pracovní pohovor, jedno mají tyhle schůzky společné. Potřebujete udělat skvělý první dojem. Jak na to? Tohle jsou klíčové faktory, které rozhodnou o vašem (ne)úspěchu.

Článek

Je vážně jedno, jestli chcete okouzlit svého potenciálního šéfa nebo partnera. První dojem je vždy zásadní. Ale pozor, na to, abyste správně zapůsobily, nemáte moc času. V průměru to totiž zabere zhruba deset vteřin, než si na vás někdo, koho jste právě potkali, udělá názor.

Jak těchto pár sekund nepromarnit, vás naučí australská specialistka na etiketu a slušné vystupování, zakladatelka a generální ředitelka Sydney School of Protocol Julie Lamberg-Burnet. Její rady zveřejnil britský deník Daily Mail.

1. Držení těla

První, čeho si na vás lidé všimnou, je držení vašeho těla. Tím řeknete mnohé. Je velký rozdíl, jestli stojíte vzpřímeně, s vypnutou hrudí, nebo se choulíte do sebe, hrbíte se, vtahujete ramena. „Můžete investovat do sebelepšího a sebedražšího oblečení, ale to, jak držíte tělo, jak vaše tělo mluví, dělá ten rozdíl mezi dobrým a špatným dojmem,“ potvrzuje Julie Lamberg-Burnet.

2. Potřesení rukou

Je to druhý zásadní faktor, který ovlivňuje, jaký první dojem uděláte. Je to fyzický pozdrav, který na vás opět mnohé prozradí. Nacvičte si ho, zásady správného potřesení rukou nejsou složité:

  • Mějte pravou ruku vždy volnou, připravenou k pozdravu (pití či kabelku noste raději v levé ruce, zmatené přehazování věcí z ruky do ruky nepůsobí dobře).
  • Pokud sedíte, při pozdravu se vždy postavte (platí to pro muže i ženy).
  • Při podání ruky vždy udržujte oční kontakt a vřele se usmívejte.
  • Rukou třeste od lokte dolů, ne už od ramene. Dvě krátká hladká potřesení pak stačí.
  • Vyvarujte se zpocených rukou, na pravé ruce ani nenoste výrazné a masivní prsteny, které mohou pozdrav znepříjemnit.
Foto: 2shrimpS, Shutterstock.com

Sílu podání ruky nepodceňujte a natrénujte si tento pozdravFoto: 2shrimpS, Shutterstock.com

3. Zaměřte se na svůj hlas

Při prvním setkání je tón vašeho hlasu snad důležitější než to, co říkáte. Podle nejrůznějších průzkumů totiž slova ovlivňují první dojem jen ze sedmi procent. Jak tohle natrénovat? Opět snadno:

  • Poslouchejte se – Jak váš hlas zní? Nekončí každá vaše věta jeho zesílením? Pokud ano, uberte, na konci vět tón snižte. Budete působit přesvědčivěji.
  • Dělejte pauzy – Vyvarujte se pomocných slovíček a zvuků, jako je „ehm“ či „no“. Místo toho klidně chvilinku mlčte. Krátké pozastavení působí sebevědomě a přesvědčivě. Pomocná slovíčka naopak značí nervozitu a nejistotu.
  • Mluvte pomalu – Nechrlete ze sebe jedno slovo za druhým, mluvte klidně a zřetelně. Nezapomínejte dýchat.
  • Usmívejte se – Vždy a za každé situace, vaší konverzaci to dodá příjemné teplo.
  • Naslouchejte – Schopnost naslouchat a vnímat toho druhého je při vytváření prvního dojmu zásadní. Odolejte pokušení a nesnažte se sebemenší odmlku vyplnit nějakými slovy. Raději mlčte, usmívejte se a dovolte druhému, aby se ve vaší společnosti cítil dobře.
Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Úsměvem nikdy nic nezkazíte, spíš naopak, může vám hodně pomociFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

4. Zaměřte se na svůj styl

To, jak vypadáte, je důležité. Rozhodně pokud jde o první dojem. Hezký účes, svěží pleť, decentní make-up, zdravý chrup a samozřejmě i oblečení – tohle jednoduše nepodceňujte.

Podívejte se do své skříně a zvažte, zda vám vaše oblečení skutečně sedí, vypadáte v něm dobře. Pokud si nejste jisté, požádejte někoho (kamarádku, partnera…) o objektivní názor. Není nic horšího než nepadnoucí oblečení či šaty, které vám vůbec nelichotí.

Samozřejmě nemusíte být od hlavy až k patě oblečené v drahých a značkových věcech, pravda ale je, že jeden či dva takové kousky váš styl výrazně pozvednou. „Investujte do pár dražších kousků, třeba do bot, kvalitních kalhot či kabátu, případně hodinek,“ radí Julie Lamberg-Burnet.

Jak dlouho vám trvá, než si na někoho uděláte názor?

Načítám