Hlavní obsah

Prokletí dlouhodobých vztahů: Čím dál méně sexu!

Foto: thinstock

První rok vztahu je především o sexu, pak ale začíná počet milostných aktů klesatFoto: thinstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím déle jste spolu, tím méně máte sexu. První pokles prý přichází už po jednom společném roce, a od té chvíle se frekvence milostných hrátek snižuje. A pozor, mohou za to prý hlavně ženy!

Článek

Prvních dvanáct měsíců vztahu je pořádná jízda! Jsou to opravdu nefalšované líbánky plné vášně a sexu. Potvrzuje to i studie, kterou zorganizoval britský lékárenský portál Lloydspharmacy Online Doctor. Celých patnáct procent dotázaných totiž uvedlo, že během této doby se spolu milovali každý den bez ohledu na cokoli. Ale pak prý začala jejich touha pomalu klesat…

Čtyři roky a dost

Po roce začíná význam sexu mírně klesat. Dalo by se říci, že se partneři jeden druhého už trochu nabažili a nastal čas i na jiné než intimní aktivity. Přesto je sex stále velmi častý. Více než polovina párů (53 procent) uvedla, že v průběhu dalších tří let spolu souloží několikrát týdně.

Zásadnější pokles přichází v době, kdy spolu oslavíte čtvrté výročí. Aktivita z ložnice se přesouvá jinam, nejčastěji na rodičovské povinnosti, ale propad se nevyhýbá ani bezdětným párům. Celých 43 procent dotázaných se přiznalo k tomu, že milostným hrátkám se oddává jen párkrát do měsíce.

Jenže ve srovnání s tím, jak to v ložnici (ne)žije u lidí, kteří jsou spolu ještě déle, je tohle pořád velké vzrůšo. Podle studie se totiž patnáct procent partnerů sdílejících společný život víc než patnáct let oddává sexu jen několikrát do roka!

Foto: thinstock

Šokující je, že za vymizení vášně a touhy prý mohou hlavně ženyFoto: thinstock

Není se tedy čemu divit, že neuvěřitelných šestasedmdesát procent dotazovaných uvedlo, že by se měli v oblasti intimního života nejspíš o něco víc snažit. Logicky se vědci okamžitě zeptali, co si pod tím snažením představují. Co by jim podle nich mohlo pomoci znovu oživit milostný život. Nejčastěji lidé uváděli následující:

  • 33 % věří, že ke zlepšení postačí kvalitní lubrikant
  • 24 % vsází na sledování porna či na dráždivý striptýz
  • 17 % řeklo, že by nejspíš stačilo v ložnici zhasnout světla

Mohou za to ženy?

Výzkum, který v roce 2012 provedli vědci z University of Guelph v kanadském Ontariu, pak dokonce tvrdí, že za pokles chtíče mohou pravděpodobně ženy. Vědci sledovali sto sedmdesát mužů a sto sedmdesát žen a měřili jim míru jejich touhy po partnerovi. Všichni účastníci byli heterosexuálně zaměření a žili ve vztahu, který trval od jednoho měsíce až po devět let. Ukázalo se, že u mužů byl chtíč a sexuální apetit pořád na stejné úrovni. Naopak u žen každý měsíc touha klesla o 0,02 bodu.

Důvod? Muži po svých partnerkách touží stále stejně díky svému naprogramování „rozsévače“, jejich evoluční potřeba plodit potomky jednoduše neklesá. Naopak ženy prý příroda nastavila trochu jinak. Po určité době se jejich zájem směřuje spíš na utváření rodinné pohody, na péči o děti, domácnost a podobně.

Foto: thinstock

Po patnácti letech společného života si erotiky nejspíš moc neužijete, takoví lidé spolu prý spí jen párkrát za rokFoto: thinstock

Podíl mají i muži

Tak snadno se z toho ale pánové nevyvléknou. V jejich neprospěch totiž mluví erektilní dysfunkce, kterých stále přibývá. Jen ve Velké Británii prý postihnou každý rok každého desátého muže. Díky moderní medicíně by to sice nemusela být nijak velká překážka, ovšem pánové nejsou příliš ochotní se tímto problémem zabývat. „Náš průzkum ukázal, že více než polovina žen by byla ráda, kdyby jejich muž bral nějaké léky na podporu erekce. Bohužel jen osmnáct procent mužů uvedlo, že by o tom bylo alespoň ochotno uvažovat,“ vysvětluje Tom Brett z vedení Lloydspharmacy Online Doctor.

A jak to vypadá u vás v ložnici? Podepsaly se společné roky na vaší vášni?

Načítám