Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Promáčknuté brambory s tymiánem patří k rychlým a levným jídlům, které však udělají radost nejen před výplatou! Současně je můžete podávat také jako přílohu k masu.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 200 g brambor
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 5 g hrubé mořské soli
Článek

Postup

01.

Brambory ve slupce důkladně omyjte a uvařte je úplně doměkka – trvá to zhruba 20 minut.

02.

Brambory sceďte a pomocí vařečky nebo šťouchadla je opatrně promáčkněte. Brambory musí prasknout, ale zároveň by měly držet svůj tvar.

03.

Takto rozmáčknuté brambory narovnejte na vymazaný plech, každou zakápněte troškou olivového oleje a nechte je asi 20 minut péct v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia.

04.

Po dvaceti minutách brambory otočte, položte na každou snítku tymiánu nebo je posypejte trochou tymiánu sušeného, znovu každou bramboru zakápněte olivovým olejem a pečte dalších asi 30 minut, dokud nebudou krásně zlatavě křupavé. Hotové brambory servírujte posypané hrubou solí. Uvidíte, jak se budou rozsýpat!

Pokud vám tu chybí maso, vyzkoušejte k bramborám upéct krůtí stehna na tymiánu a česneku.

Reklama

Související témata:

Načítám