Hlavní obsah

Víme, komu se vyplatí koupit byt a komu pronájem!

Foto: Thinkstock

Vlastní bydlení je sen mnoha rodin, ale opravdu se vyplatí?Foto: Thinkstock

Reklama

Cena bytů stále klesá a výhodnější už nebude! Také vás tyto novinové titulky nutí přemýšlet, zda by se vám opravdu nevyplatilo vzít si hypotéku a pořídit si vlastní bydlení? Pozor, aby se vám neprodražilo. Za byt, který stojí tři miliony, totiž snadno zaplatíte milionů i pět! Nejen v takových případech je nájem výhodnější!

Článek

Vlastní bydlení sice člověka zbaví spousty starostí, ale ne vždy je pro něj to nejvýhodnější. Často se stěhujete za prací? Bydlíte ve velkém městě, kde je prodejní cena bytů opravdu vysoká? Nebo si netroufáte na malování a jiné větší opravy? Pak spadáte do kategorie, pro niž je výhodnější si byt pronajmout než koupit. A zvlášť v této době. Klesají nejen prodejní ceny, ale i pronájmy. „Výše tržních nájmů se v poslední době snížila o deset až dvacet procent, u prodejní ceny bytů je to v posledních třech letech v závislosti na lokalitě mezi deseti až třiceti procenty,“ říká Jan Zachystal, realitní expert kanceláře RE/MAX Alfa. A dodává, že se stále rozevírají nůžky mezi dobrou a špatnou lokalitou a tento trend bude nadále pokračovat.

Pokud se vám tedy nabízí za dobrou cenu byt v atraktivní lokalitě, jakou jsou třeba centra měst, historických oblastí a podobně, raději investujte do pořízení vlastního bydlení. Ceny zde tak výrazně neklesají jako jinde, jak se dozvíte například v článku Nový, nebo starší: Jaký byt koupit?.

Cena vlastního bydlení vás může nemile překvapit

Koupě bytu či domu je ideální, pokud jste si našli bydlení svých snů nebo máte rodinu, s kterou se asi nebudete stěhovat dvakrát za rok. Stále je také výhodné pořízení nemovitosti jako investice, i když, jak bylo řečeno v úvodu, cena tržního nájemného také poklesla. Ale pozor, v obou případech musíte mít co nejvíce hotových peněz. Jinak může být i pro rodinu výhodnější pronájem a takový podnikatel bez peněz by brzy splakal nad výdělkem. Vše ukáže konkrétní případ – pořízení bytu za tři miliony, když nemáte nic našetřeno.

Foto: Thinkstock

Výše hypotéky a splátky jsou od ceny bytu dost vzdálenéFoto: Thinkstock

Pokud si půjčujete sto procent ceny bytu, tedy tři miliony, prvních zhruba deset let splácí překlenovací úvěr, kde je sazba čtyři a půl procenta a částka stanovená měsíčně na 20 250 korun. Celkem za tu dobu odevzdáte bance 2 511 000 korun. Pak následuje splácení klasického úvěruse sazbou 4,9 procenta. Měsíční splátka klesá na patnáct tisíc a platíte ji dalších 165 měsíců. Celkem to dělá 2 475 000 korun. Dohromady tedy zaplatíte za třímilionový byt 5 016 000 korun. Když budete mít našetřeno deset procent z této částky, celková zaplacená suma klesne na 4 599 000 korun. A takto se splátky snižují i nadále.

Že nechcete nic velkého ani nového? Pak je zde stejný příklad s částkou jeden milion korun. Nejprve platí 74 měsíců deset tisíc, pak se částka sníží na dalších 89 měsíců na 7500 korun. Celková suma se ale stejně vyšplhá na 1 373 000 korun. U desetiprocentní akontace vracíte bance 1 289 000 korun.

Pokud tedy kupujete byt za tři miliony a budete počítat s nájemným deset tisíc korun, za tuto částku pořídíte 501 nájmů, což je bydlení na více než 41 let! Jestliže tedy tušíte, že můžete časem zdědit byt či dům po prarodičích, jděte raději do pronájmu. Když si totiž koupíte byt a po několika letech ho prodáte za stejnou, nebo dokonce o něco málo vyšší cenu, stejně při podrobném propočítávání zjistíte, že jste na úrocích a poplatcích dali možná skoro stejnou částku, na jakou by vyšel pronájem. S ním je ale méně starostí. Ne vždy totiž platí, že nájemné jsou vyhozené peníze!

Ovšem pokud vás žádné dědictví nečeká, kupte si vlastní nemovitost. Tu můžete vždy prodat a vydělat na ní. Nájemcům zbudou jen hezké vzpomínky.

Pronájem pro rozběhané a nešikovné lidi

Pronájmy jsou samozřejmě výhodné pro lidi, co se často stěhují a mění bydliště. Mají to bez starostí. Ve smlouvě zpravidla bývá stanovená dvouměsíční výpovědní lhůta a po jejím uplynutí stačí zabalit své věci a přestěhovat se jinam. Když znáte našich 10 vychytávek pro snadné stěhování, dokážete to i za jeden den!

Prodat byt či dům, počkat na zápis do katastru nemovitostí, získat peníze a koupit nový rozhodně za tak krátkou dobu nezvládnete.

Druhou skupinou, která ocení pronájem, jsou lidé, kteří se nechtějí o byt příliš starat. Nájemce si totiž dělá pouze drobné práce, zbytek zůstává na majiteli. Vztahy upravuje Občanský zákoník.

„Ten říká, že pokud není v nájemní smlouvě stanoveno jinak, drobné opravy související s užíváním bytu a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce. Přitom co mezi drobné opravy patří, přesně definuje vyhláška, která vyjmenovává jak jednotlivé úkony, tak finanční limit,“ dodává Jan Zachystal.

Do drobných oprav patří i takové, kdy částka na jednu opravu nepřesáhne pět stovek. Ve vyhlášce je zároveň dáno, že součet všech drobných oprav nesmí přesáhnout částku 70 korun na metr čtvereční za kalendářní rok. Například u osmdesátimetrového bytu tak činí limit 5600 korun.

Další skupinou, která si musí vystačit s pronájmem, bývají lidé vyššího věku a pak ti, kteří nemají dostatečné příjmy dle kritérií bank a spořitelen nebo třeba věk. Žádná hranice není přímo stanovená, ale banka požaduje, aby byl úvěr splacen do sedmdesáti šesti let věku dlužníka..

Čemu dáváte přednost vy, vlastnímu bydlení, nebo nedáte dopustit na pronájem?

Reklama

Související témata:

Načítám