Hlavní obsah

Jóga smíchu: To není vtip, opravdu vás může uzdravit!

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Smích opravdu léčí. Jak? Naučí vás to na speciální józeFoto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Reklama

Chcete mít k dispozici zázračný všelék, který nic nestojí a je vždy po ruce? Vysmějte se z problémů! Na józe smíchu vás naučí, jak na to. Pomohou jednoduché „smíchocviky", které lze provozovat kdekoli.

Článek

Tvrzení, že smích léčí, není jen frází, ale opírá se o reálný základ. Jeho pozitivní vliv na tělesné a duševní zdraví znali už starověcí lékaři, kteří ho doporučovali jako prostředek k posílení plic a celkové regeneraci organismu. Ale teprve v polovině devadesátých let přišel indický lékař Madan Kataria s jógou smíchu, tedy se speciální technikou, kterou můžete využít, i když zrovna nezažíváte nic vtipného.

Jak to funguje?

Říkáte si, že nucený smích nemůže mít stejné pozitivní účinky jako spontánní? Vtip je v tom, že lidské tělo neumí druhy smíchu rozeznat a reaguje v obou případech stejně. „A právě na skutečnosti, že se každý člověk může smát bez důvodu, bez použití vtipu, komedie nebo humoru, je založená jóga smíchu,“ vysvětluje lektor David Zahradník.

Smích se přitom vyvolává pomocí speciálních skupinových cvičení, očního kontaktu a dětské hravosti. „Tyto techniky po chvilce vedou ke skutečnému spontánnímu a nakažlivému smíchu,“ dodává lektor.

Souvislost jógy smíchu s klasickou jógou je ve správném dýchání. „Základem jógového dýchání, které se nazývá pranayama, je výdech mrtvého vzduchu z těla. Smích je jedním z nejpřirozenějších výdechů. Navíc se při něm člověku vypne hlava a jde tedy o ideální meditaci,“ uvádí „smícholožka" ze společnosti Culík Lucie Lauermanová.

Foto: katielittle, Shutterstock.com

Stačí se smát každý den alespoň pět minutFoto: katielittle, Shutterstock.com

Smích podpoří zdraví i hubnutí

A proč že se vlastně máte co nejvíc smát? Důvodů je celá řada.

  • Intenzivní smích uvolňuje svaly, procvičuje bránici a plíce, zvyšuje pružnost cév, a tím chrání před infarktem.
  • Studie prokázaly, že smích posiluje imunitní systém, protože zvyšuje množství protivirových, protiinfekčních a protirakovinotvorných buněk.
  • Ač to zní možná neuvěřitelně, tím, že se budete několik minut denně chichotat, můžete i zhubnout. „Je vědecky prokázané, že deset minut srdečného řehotu vydá za třicet minut veslování na trenažéru nebo jízdy na rotopedu, takže jde i o skvělý prostředek ke snížení nadváhy,“ líčí David Zahradník.
  • Smích pomáhá i proti bolesti. Zvyšuje totiž produkci endorfinů. Tyto hormony štěstí se svojí strukturou i účinky podobají morfiu. Lidské tělo si tak tvoří vlastní anestetikum, které pomáhá vydržet bolest.
  • Stěžejním cílem jógy smíchu je uvolnění a relaxace pro tělo i duši. Dokáže vás zbavit stresu, úzkosti, vzteku, depresí a smutku. Pomáhá uvolnit potlačované emoce a dává naději do života.

Alespoň pět minut denně

Smích nemá jen vliv na vaše tělo, ale zlepšuje i vztahy s okolím. Důvodem je jeho nakažlivost a snadný přenos emocí mezi lidmi. Čím víc se budete na ostatní smát, tím více úsměvů dostanete zpátky. „Aby technika přinesla všechny zdravotní i sociální účinky, je třeba se smát denně minimálně 5 až 15 minut v kuse,“ doporučuje David Zahradník.

Podle Lucie Lauermanové je nejvhodnější cvičit ráno. „Pár minut smíchu vás nastartuje do celého dne,“ dodává.

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Zavzpomínejte, jak často vás vaši blízcí vidí se smát?Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Smíchocviky

Rádi byste zavítali na některou z lekcí této speciální jógy, ale bojíte se, co vás čeká? Připravili jsme pro vás malou ochutnávku v podobě dvou smíchocviků, které si můžete vyzkoušet doma.

Banánový smích – Do jedné ruky uchopte pomyslný banán. Druhou rukou z něj postupně odlupujte slupku. Celý proces doprovoďte citoslovcem úžasu „Jééé“. Po oloupání zakloňte hlavu a banán se smíchem snězte.

Koktejl smíchu – Představte si, že v ruce držíte sklenice naplněné smíchem. Poté přelejte smích z jedné imaginární sklenice do druhé a vydávejte u toho zvuk „Aééé“. Celý postup ještě jednou zopakujte. Na závěr předstírejte, že ze sklenice pijete a u toho se nahlas smějte.

Nezapomínáte se smát?

Reklama

Načítám