Hlavní obsah

Provoňte levně váš byt: Tyhle domácí osvěžovače vzduchu si zamilujete!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsíň, obývák, ložnice, ale i koupelna a záchod. Tady všude můžete využít osvěžovače vzduchu. Jestli nechcete utrácet velké sumy za difuzéry a přístroje do zásuvky, vyrobte si vlastní.

Článek

Máte rádi, když to doma voní? Eliminujte různé nežádoucí pachy pomocí vlastnoručně vyrobeného difuzéru, limetkového rozprašovače či gelových košíčků. Ukážeme vám, jak si osvěžovače vzduchu vytvoříte doma – jednoduše a hlavně levně.

Limetkový sprej

Na výrobu budete potřebovat především lahvičku s rozprašovačem, limetku, lžičku jedlé sody a zhruba 400 ml vody (záleží samozřejmě na velikosti rozprašovače). Nejdříve smíchejte všechny tři ingredience ve větší nádobě – pozor, zpočátku bude směs pěnit. Až reakce doběhne, vše přelijte přes kousek plátýnka do lahvičky se sprejem.

Foto: Tomáš Rubín

Směs můžete klidně jen tak stříkat do vzduchu anebo s ní vyčistit koupelnu či záchod. Uvidíte, jak bude vše voňavé a svěžíFoto: Tomáš Rubín

Levandule do šatníku

Výrazné aroma oblíbené modrofialové bylinky je dostatečně silné, takže dokáže dokonale provonět i vaši skříň. Ideální je pěstovat levanduli doma na zahrádce nebo na terase a pár snítek si usušit. Pak je trochu rozmělněte mezi prsty, vložte do látkového sáčku a zavěste k oblečení na ramínko.

Foto: Tomáš Rubín

Levandule nejenže váš šatník krásně provoní, ale odežene i případné molyFoto: Tomáš Rubín

Citronová soda

Potřebujete se rychle zbavit nějakého nepříjemného zápachu na záchodě, v koupelně či v chladničce? Určitě doma najdete menší skleničku od zavařeniny či bonbonů. Do jejího víčka udělejte šídlem či ostrým předmětem pár dírek a dno pokryjte vrstvou jedlé kuchyňské sody. Přidejte šťávu z vymačkaného citronu, uzavřete děravým víčkem a dejte na záchod či do koupelny. Do sody můžete přidat i pár kapek esenciálních olejíčků.

Foto: Tomáš Rubín

Osvěžovač ze sody a citronové šťávy poslouží také jako čisticí prostředek na dlaždičky i zašlé spáry a zanechá je krásně voňavéFoto: Tomáš Rubín

Voňavá želatina

Na výrobu dalšího osvěžovače si připravte vymyté skleničky (třeba od zavařeniny či svíčky) nebo silikonové formičky na muffiny, želatinu v prášku, lžičku soli, potravinářské barvivo a esenciální olej. Želatinu uvařte podle návodu na obalu a přidejte do ní lžičku soli. Do skleniček nakapejte trochu potravinářské barvy a asi 20 kapek esenciální vůně, třeba mandarinky, a vše zalijte želatinou. Pokud se barva drží na dně, směs promíchejte.

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve uvařte želatinu a připravte si do skleniček potravinářskou barvu a esenciální olejíčekFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vše zalijte trochu vychladlou směsí a skleničky umístěte do různých místnostíFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Můžete připravit i voňavé gelové muffiny , ovšem počítejte s jejich menší trvanlivostí, vydrží vonět tak týdenFoto: Tomáš Rubín

Vlastní difuzér

Difuzéry dokážou domácnost nejen provonět, ale také ozdobit. Budou se vyjímat na poličce, nočním stolku i v koupelně. V obchodech ovšem většinou stojí nemalé peníze. A tak – pokud vám po nějakém doma zbyla lahvička nebo máte vhodnou malou vázičku – si připravte vonnou dekoraci sami.

Stačí málo: do lahvičky nalijte dětský olejíček, který zakoupíte v každé drogerii za pár kaček, a přidejte tak 10 až 15 kapek esenciální vůně podle vlastního výběru. My jsme zvolili levanduli. Pak už jen „zapíchněte“ pár bambusových tyčinek, které olej nasáknou a místnost krásně provoní. Po čase vždy stačí přidat pár kapek vůně a aroma se obnoví.

Foto: Tomáš Rubín

Difuzér bude i krásnou dekorací a vydrží z vyrobených osvěžovačů nejdéleFoto: Tomáš Rubín

A co používáte na provonění domácnosti vy?

Reklama

Související témata:

Načítám