Hlavní obsah

Průzkum: Kolikrát do měsíce můžete jít na rande? Češi prý 9x!

Foto: thinkstock

Kolik stojí rande vás?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát může jít Čech na rande? Prý devětkrát měsíčně! Souhlasíte s tím? Chodíte tak často na romantické schůzky, nebo peníze raději investujete do něčeho jiného?

Článek

Společnost GE Money Multiservis se rozhodla vypočítat z průměrné mzdy počet romantických schůzek, které si Čech, Brit, Holanďan či Ir může dopřát během jednoho měsíce. Jelikož vycházela z dat, kdy výše průměrné hrubé mzdy činila v České republice 22 840 korun, vyšlo jí, že v Praze si člověk „zarandí“ devětkrát měsíčně. Je to hodně, nebo málo?

Kolik stojí rande?

Společnost zohlednila náklady na schůzku, mezi které patří cesta taxíkem, dva lístky do kina, večeře a několik nápojů v restauraci střední střídy. Taková schůzka vyjde u nás na 2500 korun. Jelikož od realizování průzkumu vzrostla průměrná měsíční mzda zhruba o 2300 korun, v současnosti by vám zbylo ještě něco do rezervy na nečekané výdaje, mezi které lze počítat cokoli od kondomu po účet za hotelový pokoj. Nebo snad ne?

Chtěli byste být radši rodilým Britem? Ten si z kopýtka vyhodí častěji. Průměrný plat v Anglii dosahuje zhruba 76 000 korun, což vystačí na 17 schůzek. (Jedno setkání totiž stojí v přepočtu 4344 korun.)

Foto: thinkstock

Jednou za čas se sejděte s partnerem v příjemné restauraci, oživí to vztah, doporučují odborníciFoto: thinkstock

V irském Dublinu romantický večer ve dvou přijde na 2663 korun, v holandském Amsterdamu je to 3419 korun, avšak Holanďané vydělávají téměř stejně jako Britové, takže si rande mohou dopřát 22krát měsíčně! To je oproti českým poměrům naprostá paráda. Nicméně vždycky může být hůř, jak se říká. Například Srbům, Rumunům a Bulharům vychází plat jen na 3 až 4 schůzky měsíčně. (Údaje jsou převedeny z místních měn na Kč podle aktuálního kurzu. Jedná se o porovnání nákladů za typické rande s průměrnou mzdou v dané zemi.)

Realita je jiná

Říkáte si, že průzkum je pouze orientační, nebo dokonce zkreslený? Tak je pravdou, že praxe se od čísel dost liší. Vždyť kolik z nás tak často randí? „Se svojí přítelkyní jsem nebyl venku už měsíce,“ krčí rameny čtenář Kamil. Aby ne.

Podle posledních údajů ekonomická krize nahrává převážně on-line schůzkám. „Sedět u počítače a prozkoumávat druhého nic nestojí, maximálně čas a připojení na internet,“ přiznává i třicetiletá Květa, která se jako jedna z mnoha seznamuje na sociálních sítích. A v jiných zemích tomu není jinak.

Foto: thinkstock

Do kina se chodí méně, je to holt drahá záležitostFoto: thinkstock

Například společnost Diller‘s IAC/InterActiveCorp vlastnící seznamky Match či francouzskou Meetic se chlubí meziročním nárůstem tržeb o 53 procent! Členské příspěvky v seznamkách (v těch zahraničních bývají okolo 700 korun měsíčně) jsou asi finančně příznivější než večeře v restauraci a film v kině.

Chce to nápad!

Každým rokem přibývá lidí, kteří si zřizují internet a zároveň nemají dost peněz na osobní setkání. „Dá se to ale řešit i jinak,“ říká osmadvacetiletý programátor Artur. „Já chodím randit do bazénu. Hned vidím, jestli dívka vztah k pohybu. Prohlédnu si její tělo, a taky jestli je naštvaná, když jí kapka vody rozmaže líčidla. Pohodovou holku pozvu po plavání na džus a povídáme si. Takové rande mě všeho všudy vyjde do dvou stovek,“ svěřuje se se svým nápadem Artur. Co říkáte na takové dostaveníčko, dámy, bavilo by vás?

A stojí rande něco i vás?

Načítám