Hlavní obsah

První mrazivý adventní víkend: Tipy, co dělat venku i doma

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

První adventní víkend přináší skvělou příležitost nasát trochu předvánoční atmosféry. Je téměř jisté, že se někde ve vašem okolí bude rozsvěcovat stromek nebo začnou trhy, takže jestli budete chtít vyrazit ven, zajímavý cíl se vždycky najde. Ale počasí vám moc přát nebude.

Článek

Předpověď na víkend zatím k dlouhým procházkám kdovíjak neláká. Čeká vás zataženo, oblačno, v sobotu může pršet a ve vyšších polohách také sněžit a teplota i přes den vystoupá maximálně k plus třem stupňům. V neděli by to mohlo být o trochu lepší, ale nečekejte víc než čtyři stupně v Čechách – a na Moravě bude stále spíš kolem nuly.

I když jistě potřebujete nazdobit byt, upéct nějaké cukroví nebo se pokusit o první várku domácího vaječného koňaku, nenechte se nečasem ani chladem zavřít na celý víkend doma. Najděte si pár hodin, které můžete věnovat některému z následujících tipů. A zkuste se jimi inspirovat, i když třeba ještě nejste vánočně naladění.

Adventní Mcely

I kdyby v sobotu zrovna pršelo nebo nebylo vlídně, i tak je hezké se na chvíli zastavit, třeba se sousedy, zazpívat si koledy, dát si svařák a sledovat rozsvícení vánočního stromu... Přesně to můžete zažít v romantickém prostředí zámku Mcely od 17.30 hodin. A když přijdete dřív, neprohloupíte. V 16 hodin začíná v nedalekém kostele sv. Václava koncert sboru gymnázia Jiřího z Poděbrad. Vstupné je dobrovolné a výtěžek jde v plné výši na potřeby místní farnosti.

Foto: archiv zámku Mcely

Romantika na druhou? Zkuste vánočně vyzdobený zámek a parkFoto: archiv zámku Mcely

Lidové Vánoce v Polabí

O víkendu můžete zajet do Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem – ve skanzenu probíhá již 13. ročník výstavy Lidové Vánoce. V chalupách uvidíte ukázky starobylých zvyků od adventu přes Vánoce až po Tři krále a v kuchyni je přichystané tradiční cukroví i s recepty. Prohlédnete si nejen starodávné lidové a kostelní betlémy, ale také moderní betlémy z nejrůznějších materiálů. Expozice má bohatý doprovodný program a můžete tu pořídit pěkné dárečky. V sobotu se seznámíte třeba s výrobou vizovického pečiva či prací na kolovrátku, v neděli zase se základy tradičních řemesel a nazdobíte perníčky. Rodinné vstupné pro dva dospělé a tři děti je 270 Kč, otevřeno je od 9 do 16 hodin. Výstava končí 30. prosince.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Zajímají vás tradiční zvyky našich předků, bez kterých by se doba od adventu do Tří králů neobešla? V polabském skanzenu je objevíteFoto: kaprik, Shutterstock.com

Nezávislý design i indie koncert

Chcete si nechat vánoční náladu na později? Vyrazte se pobavit, inspirovat a třeba se i schovat před nepohodou do Kongresového centra Praha. Do neděle zde probíhá Czech Design Week. Mezinárodní designová přehlídka nabízí mimo jiné instalaci věnovanou Věře Čáslavské a uvidíte rozmanité výrobky, třeba porcelánový vypínač osázený zlatem, gramofon z betonu a netradiční hračky pro děti. Otevřeno mají od 10 do 21 hodin. V sobotu od 17.00 můžete navštívit koncert české indie zpěvačky Aiko. Rodinné vstupné je 300 Kč, dospělý zaplatí 150 Kč.

Foto: archiv Czech Design Week

Netradiční spojení betonu a hudby? Právě to předvádí jeden z exponátů Czech Design Weeku, který představila značka Smika DesignFoto: archiv Czech Design Week

Hrad s vůní perníčků

Čerstvě napečené cukroví, vánočky a perníčky provoní o adventu celý hrad Svojanov, který patří městu Polička. Od 1. do 16. prosince vždy od 10 do 17 hodin můžete absolvovat speciální prohlídku svátečně nazdobeným hradním interiérem spojenou s vyprávěním o vánočních zvycích. Když si návštěvu naplánujete na sobotu, potkáte na hradě Mikuláše, čerta a anděla, kteří budou mít od 17. hodiny pro děti připravenou nadílku. A zkrátka nepřijdou ani rodiče – pochutnají si na pravém hradním punči. Rodinné vstupné na hrad je 340 Kč.

Foto: archiv hradu Svojanov

Nevšedním zážitkem může být prohlídka hradu, který voní cukrovím, vánočkou a perníčkyFoto: archiv hradu Svojanov

Rodina na stromě

Inspiruje vás předvánoční čas k vzpomínkám na blízké a setkáváte se častěji s příbuznými? Pak je ideální doba začít společně sestavovat rodokmen. A s tím vám pomůže kniha „Strom života naší rodiny“. Můžete do ní zanést předky až do pátého kolene a dává prostor i na to, abyste ke každému napsali pár zajímavostí a přidali, pokud máte, i fotografii. Knížka se může stát i unikátním dárkem k významnému výročí. Za 590 Kč ji koupíte v e-shopu Familium.

Foto: archiv Familium

Sestavit rodokmen není vždy snadné, ale tahle kniha vám to v mnohém usnadníFoto: archiv Familium

Co máte v plánu na tenhle víkend vy? Určit si program můžete podle aktuálního počasí.

Reklama

Související témata:

Načítám