Hlavní obsah

Těšíte se na Vánoce? Znáte tradice? Otestujte se

Foto: Merla, Shutterstock.com

Foto: Merla, Shutterstock.com

Reklama

Možná už na Štědrý večer neházíte střevícem a na stromeček nevěšíte sušená jablka, ale vánočních tradic a zvyků je mnohem více a spousta z nich se stále dodržuje. Vyznáte se v nich?

Článek

Někteří už v září začínají přemýšlet, čím by blízkým udělali radost, a na konci listopadu mají doma vzorně naklizeno. Jiní to moc neřeší a na nákupy vyrazí těsně před Štědrým dnem. Ať už patříte do kterékoli skupiny, určitě vás zasáhne předvánoční, chcete-li adventní, nálada. V mnoha rodinách se na stole objeví věnec se svíčkami, na balkoně čeká na svůj den stromeček a všude to voní po vanilce a skořici.

V době mobilů a e-mailů rapidně ubylo papírových přání a ne všechny děti se bojí Mikuláše, a přesto si spousta vánočních tradic zachovala svou důležitost. Pojďte si s naším kvízem prověřit znalosti křesťanských i pohanských adventních i vánočních zvyků a zamyslet se nad některými historickými souvislostmi.

1. Jak se také nazývá Česká mše vánoční?
2. Asi znáte rčení „Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá“. Kdy vlastně Lucie slaví svátek a čí je patronkou?
3. Jmelí má podle tradice přinášet štěstí a požehnání do domu a podle Keltů také plodnost. Víte, jaké jsou další keltské atributy oslav konce roku?
4. Jakou barvu by měly podle liturgické tradice mít svíčky na adventním věnci?
5. V kterém roce spatřil světlo světa první český vánoční stromek? Dodejme, že jej pro své přátele postavil Jan Karel Liebich, ředitel Stavovského divadla.
6. Třešňové větvičky zvané barborky by se měly uříznout 4. prosince a dát do vázy. Když vykvetou do Štědrého dne, děvče, které je utrhlo, se příští rok vdá. Znáte i jinou legendu, která se k barborkám pojí?
7. Tipněte si, jaké procento Čechů (podle průzkumu z roku 2014) má na Štědrý večer na stole kapra.
8. Českých koled je mnoho, ale některé se zpívají stále dokola. Asi pro vás nebude těžké doplnit text: Já bych rád k Betlému, k Ježíšku malému, mám doma křepeličku a pěknou …
9. Předchůdcem dnešního vánočního cukroví bylo malé obřadní pečivo, které se peklo jako ochrana domu před temnými silami. Kde bylo jeho místo?
10. K Vánocům patří betlémy. Víte, kolik postaviček má třebechovický Proboštův betlém, který byl jako jediný prohlášen za národní kulturní památku?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám