Hlavní obsah

Budou letošní Vánoce dražší? Porovnali jsme to!

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Vánoc už zbývá jen jedna výplata, takže by se hodilo vědět, zda dáte víc za suroviny třeba na klasickou večeři, nebo třeba na pečení. Právě proto jsme nahlédli do letošních a loňských cen a porovnali je!

Článek

Že jsou Vánoce řádným zásekem do rodinného rozpočtu, s tím jste asi smířeni. Ovšem nedopřát si štědrovečerní klasiku, ošidit cukroví nebo neuctít návštěvu sklenkou něčeho dobrého by se vám asi nechtělo. Právě proto jsme společně s nákupním rádcem Kupi.cz porovnali loňské a letošní ceny některých potřebných surovin a snažili se zjistit, jestli si letos připlatíte!

Na čem oproti loňsku ušetříte?

Pokud byste hledali, na čem oproti loňsku nejvíc ušetříte, pak je velmi výhodné si najít recepty na česnekovou, vaječnou a třeba celerovou pomazánku. Právě tyto tři suroviny jsou oproti loňsku výrazně levnější. Naštěstí ale nejsou jediné, které cenou potěší:

  • Česnek - tedy balení se třemi kusy – je oproti loňsku levnější hned o 44 % a v akci ho můžete pořídit za 12,90 Kč. Oproti běžné ceně je to sleva skoro o polovinu.
  • Vejce velikosti M - cena balení 10 ks oproti loňsku klesla o 27 % a v akci jsou dokonce za 18,90 Kč, což je zhruba polovina běžné ceny.
  • Celer - ten je oproti loňsku o dvacet procent levnější. V akci stojí kolem 13 Kč, je tedy o víc než o třetinu levnější, než je běžná cena.
  • Vepřová krkovice bez kosti - jeden kilogram letos vyjde v akci průměrně na 92,97 Kč, což je o sedm procent méně než loni.
  • Cukr - zlevnily hlavně krupice a krystal. Oproti loňsku jsou v akci o 29 % levnější. Prodávají se průměrně za 10,47 Kč, moučka se prodává za 14,37/1 kg v akci a zlevnila „jen“ o 7 %.
Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Při pečení se bude hodit, že cena vajec od loňska klesla o 27 procentFoto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Co zdražilo?

Kdybyste si porovnali letáky z loňska touhle dobou s letošní nabídkou, zjistili byste, že oproti loňsku nejvíc podražila zelenina. Skokanem roku je petržel – 1 kg v akci stojí 49,90 a bez akce se běžně prodává i za 69,90 Kč. Loni jste ji mohli v akci pořídit již kolem 23 Kč za kilo, takže letos zaplatíte víc než dvojnásobek!

Bohužel zdražily i brambory. Jejich cena meziročně poskočila o 26 procent. Naštěstí tento nárůst kompenzují probíhající akce, ve kterých se prodávají i za cenu 11,50 za kilogram, čili v podstatě za běžnou loňskou cenu.

Zcela jistě si připlatíte i za kapra. Rybáři už dávno, hlavně v souvislosti se suchem, upozorňují na růst cen, a to zhruba o deset korun za kilogram. „Supermarkety ale živé kapry většinou neprodávají, pronajímají jen prostory prodejcům. V obchodních řetězcích najdete kapra většinou porcovaného a kilogram vyjde v akci na 139 Kč,“ upozorňuje Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz.

Foto: rlat, Shutterstock.com

Kolik dáte za kapra? Pokud budete kupovat v supermarketu, tedy jen po jednotlivých porcích, pak vás kilo v akci vyjde na 139 KčFoto: rlat, Shutterstock.com

Cenové stálice

V době, kdy všechno zdražuje, je příjemné i to, že si některé potraviny naopak svoji cenu drží. Platí to například i u másla, jehož cena se ustálila a pohybuje se kolem 50 Kč za kostku, tedy 250 g. Už se neobjevuje tak často v akcích, ale když ano, pak je průměrná akční cena 37,23 Kč – loni to bylo kolem 36 Kč.

I cena mouky je konstantní, a když se změní, tak třeba ze 7,90 na 8,90 Kč – a to trvá již několik let.

Své ceny si drží například i slunečnicový olej, který se skvěle hodí na smažení řízků – v akci ho letos pořídíte v průměru za 26,10 Kč, loni to bylo jen o 60 haléřů víc.

V podstatě na „svém“ zůstaly i kuřecí prsní řízky. Loni byste je v akci pořídili za 110 Kč, letos vyjdou na 111 Kč.

Podobně je na tom i cena majonézy v balení 420 ml. Pokud byste porovnali loňské a letošní slevové letáky, najdete ji v těch aktuálních za 26,90 Kč, tedy o dvě koruny dráž než minulý rok.

Foto: Tatiana Volgutova, Shutterstock.com

Kuřecí prsní řízky si cenu od loňska v podstatě udržely Foto: Tatiana Volgutova, Shutterstock.com

Ceny jistě porostou!

Ceny potravin stoupají pozvolna celosvětově, a je tedy skoro jisté, že za rok zas budou stát o trochu víc než letos. Tento rok jste se museli smířit třeba se zdražením pečiva, včetně toho vánočního. „Podražily všechny ingredience, včetně například máku. Osobně ale už do Vánoc žádné cenové překvapení nečekám. Možná ještě mohou mírně vzrůst ceny masa, do nichž se začnou promítat vyšší náklady na výrobu krmných směsí, v zásadě budou ale ceny zhruba stejné jako nyní,“ říká agrární analytik Petr Havel.

A jaký je tedy výsledek porovnání? „Obecně se dá říct, že vás letošní Vánoce vyjdou asi o 8 % levněji než vloni – ovšem pokud využijete slevové akce a budete nakupovat podle nabídky z letáků. Ve slevách tak letošní štědrovečerní menu vyjde na 1698 korun, vloni to bylo 1844 korun," vypočítává Petr Miklík.

Tak co, budete pátrat po slevových akcích? Jak je vidět, mnohdy se to opravdu vyplatí!

Reklama

Související témata:

Načítám