Hlavní obsah
3,1
(37)
Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Vaječný koňak patří k Vánocům stejně jako cukroví nebo smažená ryba. Udělejte si letos svůj vlastní - bude vám chutnat tak, že u jedné dávky nezůstane.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 650 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks skořice
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 5 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 170 ml kořeněného rumu
Článek

Postup

01.

V hrnci smíchejte mléko, smetanu, skořici, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný a asi 1 lžičku mletého muškátového oříšku. Přiveďte k varu a stáhněte z plotny. Nechte vychladnout.

02.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny. Pomalu všlehejte ochucené scezené mléko. Šlehejte, dokud není hmota úplně hladká. Přidejte rum, promíchejte a nechte přes noc (nebo klidně až 3 dny) odležet v lednici.

03.

Vaječné bílky vyšlehejte do polotuhého sněhu. Vmíchejte žloutkový základ a ihned podávejte lehce poprášené muškátovým oříškem.

My si nedovedeme Vánoce představit bez vaječného koňaku, vy ano?

Reklama

Související témata:

Načítám