Hlavní obsah

Pudink do kýble a silonky do ruky aneb Geniální triky pro čistá okna

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Jestli už přemýšlíte, který víkend obětujete předvánočnímu úklidu a kdy by bylo tedy nejlepší vyrazit na nákup úklidové chemie, zarazíme vás. Například na okna, zrcadla nebo dlaždice nebudete nic takového potřebovat. Vystačíte si s tím, co najdete ve spíži!

Článek

Předvánoční úklid bez chemie? Pojďte s námi některé velmi jednoduché a levné metody znovu objevit.

Nablýskaná okna

Okna by po umytí měla být nejen čistá, ale také blýskavá. O šmouhy nikdo nestojí. A jde to překvapivě snadno i bez chemie:

  • Při mytí oken vám postačí jen obyčejná voda – pokud ji spojíte s účinností hadříku z mikrovlákna – ten má schopnost zadržovat nečistoty natolik, že na umytí oken zcela postačí.
  • Okna zbavíte nečistot a jejich skla nablýskáte i s použitím zcela obyčejné soli, kterou přidáte do teplé vody. Stačí lžíce na pětilitrový kbelík. Slanou vodou můžete omýt rámy i skla. Sůl je skvělým pomocníkem tam, kde potřebujete bojovat proti odolné špíně, ale nenechávejte ji dlouze působit na plastová těsnění či spoje oken.
  • Podobně efektivní je také přidání octa, který odmašťuje a po vyleštění papírovou utěrkou dodá sklu dokonalý lesk. Ocet – lze použít i jemnější vinný ocet, pokud neholdujete vůni toho kvasného – smíchejte s vodou v poměru 1 : 1.
  • Méně tradiční je použití pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu, který rozmícháte v pětilitrovém kbelíku s vodou – na toto množství vody stačí jedno balení pudinku nebo tři lžíce škrobu. Roztokem umyjte skla, nechte zaschnout a nakonec přeleštěte suchým hadříkem.
  • Ne nadarmo čistily babičky skla oken novinovým papírem. Nenechává šmouhy a pěkně vyleští. Podobně ale fungují i staré silonky, které lze použít místo novin.
  • Zaschlou špínu na oknech můžete vyčistit za pomoci cibule – rozkrojte ji a její polovinou přejíždějte místo, které potřebujete vyčistit. Pak omyjte okna tak, jak jste zvyklí.

Pozor na citlivé povrchy

Co se týče údržby chromových, nerezových a sklokeramických povrchů, tady se nevyplatí moc experimentovat – tedy hlavně v případě těch kovových. I ocet nebo citronová šťáva se mohou na jejich vzhledu podepsat negativně, pokud to s nimi přeženete. Naprosto zapovězené jsou pak jakékoli pomůcky či látky, které by je mohly poškrábat. Pár rad vám ale nabídnout můžeme:

  • Otisky prstů na lesklém povrchu – a to i na citlivém – lze omýt studeným černým čajem.
  • Chromový povrch skvěle naleštíte hadříkem poprášeným hladkou moukou – prokoukne i zašlý chrom. Místo mouky lze použít i jedlou sodu.
  • Nerezové plochy, osahané od prstů, očistěte papírovou utěrkou, na kterou kápnete trochu oleje – můžete použít voňavější dětský olejíček, ale postačí i obyčejný na smažení. Dejte ho jen kapku, dobře rozetřete a vyleštěte.
  • Varnou desku zbavíte zaschlých kruhů od hrnců cibulovou šťávou – cibuli můžete dát do odšťavňovače nebo pokrájet a natlačit do skleničky. Po odležení šťávu slijte a použijte.
Foto: Ulf Wittrock, Shutterstock.com

Vyčistit varnou desku, to je někdy oříšek, protože hrozí její poškrábání. Vyzkoušejte ale šťávu z cibule, odstraní i zapečenou nečistotuFoto: Ulf Wittrock, Shutterstock.com

Zrcadlo bez šmouh

Zrcadlo beze skvrn a šmouh je to, co v koupelně upoutá pozornost, proto se vyplatí ho v takovém stavu udržovat. Co vám k tomu pomůže?

  • Schovejte si děravé silonky – jsou skvělé právě na naleštění zrcadla, ale zářit díky nim mohou třeba i vodovodní kohoutky a baterie.
  • Mastné a znečištěné zrcadlo můžete přetřít trochou čistého alkoholu – zbaví ho okamžitě i zaschlých nečistot. Můžete použít také neředěný vinný ocet.
  • Zkuste zrcadlo otřít vodou, ve které jste prali čisté a nakrájené brambory na vaření – anebo použijte polovinu brambory. Nechte oschnout a nablýskejte!
Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Aby se zrcadlo opravdu lesklo, můžete ho vyčistit alkoholem nebo octem Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Domácí přípravek na obklady

Velké plochy obložené dlažbou nebo dlaždicemi můžete vyčistit s pomocí doma vyrobeného přípravku. Stačí smíchat dva hrnky vlažné vody, čtvrtinu hrnku octa a lžičku tekutého mýdla. Vše smíchejte, dejte do rozprašovače a nanášejte přímo na povrch, který chcete čistit. Pokud je to koupelna, kde řešíte i případnou plíseň, vyplatí se do roztoku přidat asi patnáct kapek čajovníkového olejíčku.

Máte svůj tajný trik na úklid bez chemie? Napište nám ho!

Reklama

Související témata:

Načítám