Hlavní obsah

Rakovina kůže: 6 rizikových faktorů, které vás překvapí

Foto: dean bertoncelj, Shutterstock.com

Foto: dean bertoncelj, Shutterstock.com

Reklama

Rakovina kůže je strašákem mnoha (nejen) žen. Co ji způsobuje? Zřejmě tušíte, že nejen nadbytek času, který trávíte na slunci. Víme o dalších šesti spouštěčích, na které byste si měli dávat pozor.

Článek

Počet případů rakoviny roste. Rozlišují se tři hlavní typy: melanom, karcinom bazálních buněk a karcinom skvamózních buněk. Vznikají, když se v DNA kožních buněk objeví mutace nebo chyby, které způsobí, že začnou nekontrolovatelně růst a vytvářet nádor. Obvykle se vyvíjí na místech, která jsou nejčastěji vystavena slunci, jako je tvář, pokožka hlavy, krk a hrudník. Jaké mohou být spouštěče?

1. Spálení se

I jedno špatné spálení prý může až zdvojnásobit riziko pozdějšího vzniku melanomu. „Bohužel v čím mladším věku ke spálení dojde, tím vyšší je riziko. To znamená, že malé děti by měly být opravdu kvalitně chráněny. Pokud jsou na slunci delší dobu, tak i oblečením s UV filtry. Pokrývka hlavy by měla být samozřejmostí,“ říká MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu.

Ačkoliv neexistuje žádný způsob, jak zvrátit poškození, které již proběhlo, můžete se opatřit do budoucna. To znamená chránit pokožku a zabránit tak zvyšování rizika vzniku melanomu. Pravidelné používání opalovacích krémů s ochranným faktorem 15 nebo vyšším snižuje riziko vzniku melanomu až o 50 procent.

Foto: Cara-Foto, Shutterstock.com

Nezapomínejte se chránit před sluncem krémy s ochraným faktorem 15 a výše. Zavařit vám může i jedno spáleníFoto: Cara-Foto, Shutterstock.com

2. Bledost

Melanin je pigment, který dodává pleti barvu – čím tmavší kůže, tím více jej máte. Poskytuje určitou ochranu před slunečními paprsky a škodlivým UV zářením. Pokud jste tedy přirozeně bledí a máte ho méně, existuje vyšší pravděpodobnost, že se spálíte a že se u vás vyvine rakovina kůže. Výzkumy ale dokázaly, že melanomy sice nejsou u lidí snědé pleti (např. Afroameričané) tak obvyklé, ale když udeří, jsou mnohem smrtelnější.

Proto ať už jste snědí či ne, provádějte pravidelnou měsíční kontrolu pokožky a sledujte jakékoliv podezřelé skvrnky na rukou, chodidlech nebo pod nehty i ve vlasaté části hlavy. „Pokud budete mít pocit, že se vaše ‚znaménko‘ nějak mění – olupuje, krvácí, vytváří se na něm šupinky, jeho okraj se stává nepravidelným, co nejdříve vyhledejte kožního lékaře,“ radí doktorka Marie Skalská.

Foto: damiangretka, Shutterstock.com

Pravidelně sledujte i svá dlouholetá nevinná znaménka, abyste si všimli případných změnFoto: damiangretka, Shutterstock.com

3. Některé léky a potravinové doplňky

Zvýšenou citlivost nechráněné kůže vůči UV záření mohou způsobovat i některé skupiny léků. Podle MUDr. Marie Finsterlové, dermatoložky z Čáslavi, se to projeví vyrážkou až spálením kůže po opalování na sluníčku nebo v soláriu. A o jaké léky se jedná? Třeba o některá antibiotika, dále o léky na léčbu vysokého krevního tlaku, na snížení cholesterolu a tuků v krvi, na léčbu psychických a psychiatrických onemocnění, akné, ekzémů apod. Podobně mohou působit i některé bylinky, například třezalka. „Proto je třeba si řádně číst příbalovou informaci léku či se zeptat lékaře, který vám lék předepsal, zda s ním můžete chodit na slunce,“ radí dermatoložka.

Foto: Andrei_R, Shutterstock.com

Zeptejte se svého lékaře, zda s léky, které vám předepisuje, můžete na sluníčkoFoto: Andrei_R, Shutterstock.com

4. Snížená imunita

Více náchylní ke vzniku rakoviny kůže jsou i lidé, kteří mají důsledkem operace či zdravotního stavu sníženou obranyschopnost organismu. Do této skupiny patří ti, kteří podstoupili transplantaci orgánů či kostní dřeně a trvale užívají léky potlačující jejich vlastní imunitu. Dále lidé léčící se na onkologii, trpící závažnými autoimunitními stavy (lupénka, roztroušená skleróza apod.) a ženy, které jsou nositelkami BRCA antigenu se zvýšeným rizikem nádoru prsu. „Ti všichni by měli dbát zvýšené ochrany před UV zářením, protože jsou ohroženi vyšším výskytem kožních nádorů,“ varuje lékařka Marie Finsterlová.

5. Zrz vlasy

Podle studie provedené v roce 2013 v Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostonu zvyšuje stejná genetická mutace zodpovědná za zrzavou barvu vlasů riziko melanomu. A to tehdy, když zrzci vystaví vlasy i pokožku UV záření, samozřejmě bez ochrany. 

6. Horský život

S vyšší nadmořskou výškou se pojí i zvýšené množství škodlivého záření. UV vlny totiž řidší vzduch neabsorbuje tak účinně jako v nižších polohách, a proto jsou pro kožní buňky více nebezpečné. Proto horské sluníčko škodí mnohem více než třeba opalování na pláži u moře.

A jak se před rakovinou kůže chráníte vy?

Reklama

Načítám