Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Chodíte denně v obchodech kolem regálů se sezonní zeleninou, jenže vždy kolem ní projdete dál? A to jen proto, že nevíte, co byste z ní uvařili? Inspirujte se našimi zeleninovými špízy s rýží a kari.

15 min.
Příprava
39 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g brokolice
  • 100 g zeleného chřestu
  • 600 g vepřové plece
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 250 g rýže basmati
  • 1 hrst hrachových lusků
  • 2 lžíce sójové omáčky
Článek

Postup

01.

Brokolici očistěte a rozdělte na větší růžičky. Chřest oloupejte (kromě špiček) a nakrájejte na špalíčky dlouhé 3 centimetry. Brokolici i chřest poté ponořte do hrnce s vodou a jedlou sodou (to aby neztratily barvu) a vařte je – ne více než dvě minuty! Poté je přeceďte a nechte zchladnout.

02.

Maso je lepší naložit den předem! Vepřové očistěte, nakrájejte na větší kostky a naložte do směsi oleje, pepře a tymiánu. Rozhodně nepřidávejte sůl, maso by se vysušilo a bylo by tuhé. Na špízy pak střídavě naskládejte kostky masa, brokolici a chřest a nechte je na grilu, pánvi nebo v troubě při 180 stupních asi 25 minut dodělat.

03.

Mezitím uvařte rýži. Na jeden hrnek rýže basmati obvykle potřebujete 2,5 hrnku vody. Propláchnutou rýži nasypte do vroucí osolené vody, přidejte vyloupaný hrášek, kari, přiklopte a vařte 10-12 minut. Podávejte se špízy a sójovou omáčkou.

Související témata:

Načítám