Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jak vařily guláš naše babičky? Obyčejně zahušťovaly chlebem. Vyzkoušejte jejich recept na klasický guláš!

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1/2 kg plecka
  • 3 ks cibule
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 5 g gulášové mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 sklenička leča
  • 3 krajíce chleba
  • 5 lžic oleje
  • pepř
  • 3 lžíce majoránky
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na menší kousky a osmahněte ji na oleji. Přidejte na kousky nakrájené maso, zlehka jej orestujte a zalijte vodou, kterou nechte vyvařit. Vodu přilívejte a nechávejte vyvařit tak dlouho, dokud se cibule úplně „nerozjede“.

02.

Pak přidejte rajčatový protlak a lečo, promíchejte, dochuťte solí, pepřem, gulášovou nebo ostrou paprikou, případně drceným kmínem. Vše nechte provařit, dokud maso nebude měkké.

03.

Pak přidejte najemno nakrájenou chilli papričku a zasypte klidně celým pytlíčkem majoránky rozemleté mezi dlaněmi. Úplně nakonec guláš lehce zahustěte vmícháním na kousky natrhané střídky chleba.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 084,35 kJ
Bílkoviny55,37 g
Tuky62,65 g
Sacharidy49,07 g
Sůl5,12 g
SAFA15,88 g
Vláknina7,9 g
Cukry23,19 g
Související témata:

Načítám