Hlavní obsah
1,0
(1)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Králičí maso v poslední době zažívá renesanci a není se čemu divit – jeho chuť je skvělá, a navíc se jedná o zdravé, málo tučné maso tvořené vysoce kvalitními bílkovinami. Dnes jsme si pro vás připravili králíka pečeného na kořenové zelenině a jablkách!

25 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Maso
  • 1 ks králíka
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks mrkve
  • 100 g petržel s natí
  • 2 ks jablek
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvé šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 100 g celeru
Příloha
  • 500 g nových brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 g hrubé mořské soli
Článek

Postup

01.

Králíka naporcujte a ze všech stran ho nasolte. Troubu zapněte na 200 stupňů.

02.

Zeleninu očistěte (nejspíš vám bude stačit drátěnka a tekoucí voda) a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky, které rozdělte na jednotlivé sukénky. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky stejně jako slaninu. V pekáči rozpalte olej a zeleninu na něm zlehka orestujte.

03.

Pak přidejte jednotlivé porce králíka, které opečte do zlatohněda. Přidejte připravená jablka, slaninu a šalvěj, vše promíchejte a vložte přikryté poklicí asi na 70 minut do vyhřáté trouby. Pak poklici sejměte, teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte dalších asi 10–15 minut, aby se vytvořila kůrčička.

04.

Ideální příloha jsou brambory – buď vařené, nebo pečené. Nové brambory stačí nakrájet na čtvrtiny, promíchat s troškou olivového oleje a hrubou mořskou solí a dát na 40 minut péct do trouby při 200 stupních.

Související témata:

Načítám