Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Třešně a višně to mají spravedlivě rozdělené. První jmenované chutnají hlavně čerstvé, zatímco kyselejší chuť višní vynikne až dalším zpracováním. Třeba z nich můžete udělat výborný sirup. Stačí jen cukr, citrony a dodržet správný postup, aby se nekazil.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 lahve
  • 1 200 g višní
  • 1 100 g cukru krupice
  • 2 ks citronu
Článek

Věděli jste, že višně kromě vitaminů obsahují i hormon melatonin, který zajistí lepší usínání a kvalitní spánek? Takže sirup z nich může být vhodný nejen jako osvěžení během parného dne, ale i večer před usnutím.

Postup

01.

Dbejte na to, aby veškeré nádobí i sklenice, které při výrobě sirupu použijete, byly dokonale čisté. Višně nejprve důkladně propláchněte. Pak je odpeckujte a nahrubo rozmačkejte. Takto je nechte v chladnu asi 5 hodin odpočívat.

02.

Pak z višní přes gázu nebo plátýnko vymačkejte šťávu. Z uvedeného množství by jí mělo být cca 700 ml.

03.

Višňovou šťávu nalijte do hrnce, zahřejte ji a pak do ní zamíchejte vymačkanou citronovou šťávu (nebo cca 5 g kyseliny citronové) a cukr, abyste sirup konzervovali.

04.

Směs přiveďte k varu a na mírném ohni nechte lehce probublávat asi 20 minut.

05.

Ještě horký sirup nalijte do asi tří půllitrových lahví (ty můžete předtím vydezinfikovat alkoholem) a zavíčkujte.

06.

Lahve vložte do zavařovacího hrnce s vodou. Voda by měla dosahovat asi do 2/3 výšky lahví. Zahřejte vodu na cca 85 °C a sterilujte po dobu 15 minut. Poté opatrně vyjměte lahve z hrnce, položte je a nechte postupně vychladnout.

Energetická hodnota celkem pro 1 láhev
Energie7 206,67 kJ
Bílkoviny4,61 g
Tuky0,35 g
Sacharidy418,12 g
Sůl0,06 g
SAFA0,05 g
Vláknina9,99 g
Cukry403,17 g

Načítám