Hlavní obsah

Jak využít citronovou šťávu? Při hubnutí, na pleť i na úklid

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy můžete sáhnout po citronové šťávě? Když vás bolí hlava nebo v krku, potřebujete nablýskat okna, ale i když hubnete nebo řešíte akné!

Článek

Jestli u vás doma končí citronová šťáva nejčastěji v čaji nebo limonádě, je to velká škoda a určitě byste ji měli vyzkoušet použít i jinde. Máme pro vás celou řadu tipů, na co je skvělá!

Jak dostat z citronu co nejvíc šťávy?

1. Citron poválejte a lehce na něj přitom tlačte, teprve pak ho rozkrojte.

2. Citron vložte do mikrovlnky asi na 10 vteřin, zapněte ji na plný výkon, pak ho vyndejte, nechejte asi minutu odležet, rozkrojte a vymačkejte šťávu.

3. Citron ponořte do teplé vody, po půlhodině ho osušte, rozkrojte a vymačkejte.

1. Použití citronové šťávy v kuchyni

DO LIMONÁDY A DO ČAJE: Dodá chuť, vůni i důležitý vitamin C.

DO ZÁLIVKY NA SALÁT: Citronová zálivka na salát je jemnější a méně výrazná než octová.

DO MARINÁDY NA MASO: Šťáva z citronu v marinádě na maso způsobí, že má maso jemnější chuť a díky přírodním enzymům zkřehne.

PROTI ZHNĚDNUTÍ A ZTRÁTĚ BARVY PŘI VAŘENÍ: Citronovou šťávou potřete či pokapejte banány, jablka i zeleninu, zkrátka všechno, co nemá ztratit barvu při přípravě nebo zhnědnout na vzduchu.

PRO LEPŠÍ STRAVITELNOST: Trochu citronové šťávy můžete přidat i do vody, ve které vaříte houby, budou pak lépe stravitelné.

2. Citronová šťáva při úklidu

MYTÍ OKEN A ZRCADEL: Přidejte pár lžic citronové šťávy do vody na mytí oken nebo zrcadla. Po vyleštění se budou krásně lesknout.

MYTÍ MASTNÉHO NÁDOBÍ: Polovinu citronu namočte do soli a jako drátěnkou jím umyjte mastné nádobí. Citronovou šťávu lze přidat i do oblíbeného prostředku na nádobí.

ČIŠTĚNÍ MIKROVLNNÉ TROUBY: Do špinavé mikrovlnky dejte misku se šťávou ze dvou citronů a asi deci vody, zapněte na maximální výkon a nechejte asi 10 minut vařit, neotvírejte dalších 10 minut. Odmočené nečistoty poté stačí setřít papírovou utěrkou.

ČIŠTĚNÍ DŘEVĚNÉHO PRKÉNKA: Zašpiněné nebo páchnoucí prkénko vyčistí a vydezinfikuje směs citronové šťávy a soli, kterou ho natřete, necháte asi 10 minut působit, omyjete a osušíte.

ODSTRANĚNÍ SKVRN A USAZENIN V KOUPELNĚ A NA WC: Citronovou šťávou omyjete skvrny od tvrdé vody, kašička ze soli a citronové šťávy odstraní usazeniny a kašička z boraxu a citronové šťávy zvládne vybělit i velmi zašpiněnou záchodovou mísu.

ODSTRANĚNÍ ZÁPACHU: Odpadkový koš zbaví zápachu, když ho po vymytí ještě vytřete citronovou šťávou.

Foto: batjaket, Shutterstock.com

Citronová šťáva je skvělý čistič mikrovlnky. A díky mikrovlnce dostanete z citronu i maximum šťávy při vymačkáváníFoto: batjaket, Shutterstock.com

3. Citronová šťáva pro zdraví

PŘI NACHLAZENÍ: Do hrnku vlažné vody vymačkejte celý citron, oslaďte medem a popíjejte alespoň tři šálky denně, abyste se zbavili horečky, kašle a rýmy.

ODSTRANĚNÍ KUŘÍHO OKA: Na kuří oko položte kousek citronové dužniny, přelepte a nechte působit přes noc. Opakujte, dokud problém nezmizí.

NA ŠTÍPANCE: Hmyzí štípnutí a bodnutí nebude svědit a nezanítí se, když ho ošetříte citronovou šťávou.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Citronovou šťávu s vodou si dejte nejen během diety, ale i když vás bolí hlava. Doplníte tekutiny a dodáte organismu významný antioxidantFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

4. Citronová šťáva na pleť a na vlasy

PROTI ZAŽLOUTLÝM NEHTŮM: Lázeň z vody a citronové šťávy vybělí nehty zabarvené například cigaretami.

NA ZTVRDLÉ PATY: Koupelí v citronové vodě změkčíte rozpraskané paty i lokty.

NA STAŘECKÉ SKVRNY: Pigmentové skvrny vyblednou, když je budete pravidelně potírat citronovou šťávou.

PROTI LUPŮM A MASTNÝM VLASŮM: Po umytí přelijte vlasy roztokem tvořeným 1/2 litrem vody a šťávou z půlky citronu. Vmasírujte do pokožky hlavy, nechejte působit až 20 minut a opláchněte.

NA AKNÉ: Antibakteriální schopnosti citronové vody lze využít i při ošetřování akné, použijte ji jako čisticí vodu a poté pokožku omyjte a hydratujte.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Zápach z rukou, ale i zabarvení nehtů odstraní citronová šťáva naprosto spolehlivěFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

5. Citronová šťáva na hubnutí

RYCHLEJŠÍ METABOLISMUS: Citron obsahuje látky, které zrychlují látkovou výměnu a podporují hubnutí.

SNÍŽENÍ GLYKEMICKÉHO INDEXU: Citronový šťáva snižuje glykemický index pokrmu, do kterého ji přidáte, a tím pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Zabraňuje tak pocitu hladu i chutím na sladké.

Reklama

Související témata:

Načítám