Hlavní obsah

Domácí sirupy zvládne vyrobit každý! Zkuste ten z máty, tymiánu nebo smrku

Foto: Artelier, Shutterstock.com

Foto: Artelier, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona bylinek je právě v nejlepším. Rostou, kvetou, voní a chutnají. Pokud jich máte tolik, že nevíte, co s nimi, nebo byste si jejich aroma rádi uchovali i na zimu, máte několik možností, jak s nimi naložit.

Článek

Léčivky můžete nasekat na kousíčky, nasypat do tvořítek na led, zakápnout vodou, dát do mrazáku a pak jen po kostičkách vytahovat a přidávat třeba do jídla. Můžete je samozřejmě také natrhat, usušit a pak si z nich vařit čaje. Trendem posledních let jsou však bylinkové sirupy. Technicky vzato jde o výluhy konzervované cukrem nebo medem. Tento „suchý“ popis ale rozhodně nevystihuje jejich voňavou, chutnou a léčivou podstatu.

Nejsou na jedno brdo

Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny sirupy jsou v podstatě stejné: bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo. Jenže opak je pravdou! Můžete mít sirupy z květů, listů, natí nebo míchané. Sladit je můžete běžným či třtinovým cukrem nebo medem. Jako konzervační činidlo můžete využít šťávu z citronu, kyselinu citronovou nebo trošku alkoholu.

Jestli chcete mít sirup hlavně na chuť, třeba do vody místo kupované šťávy nebo do různých drinků (například mátový do domácího mojita), můžete bylinkový výluh bez obav převařit. Když ale chcete, aby byl i léčivý, je lepší se poohlédnout po receptu, který se bez varu obejde.

Foto: Madeleine Steinbac, Shutterstock.com

Už při pohledu na voňavé ingredience je jasné, že sirup bude vynikajícíFoto: Madeleine Steinbac, Shutterstock.com

Bolí vás v krku? Smrkový sirup pomůže

Kašel, rýma a bolest v krku obvykle udeří na podzim a přetrvávají až do jara. Jedno dětské nachlazení může rodiče stát v lékárně i několik stovek. Chcete-li být letos připravení, vypravte se do lesa a na louku, ideálně do nějakého čistého prostředí.

Nasbírejte světle zelené smrkové výhonky, nejlepší jsou ty do 5 cm délky, takže už je opravdu ten nejvyšší čas. Propláchněte je studenou vodou a pěchujte do sklenice. Až vytvoříte asi 1 až 2 cm silnou vrstvu, zasypejte výhonky stejně vysokou vrstvou cukru a takto střídejte, až bude sklenice plná. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenici uzavřete a postavte do tepla, třeba za okno. Během dvou až tří týdnů vznikne hustá voňavá šťáva, kterou přeceďte přes plátýnko a uložte do chladu.

Sirup obsahuje terpentýnovou silici a vitamin C, takže v případě nachlazení ho bez obav vy i vaše děti starší než jeden rok užívejte po lžičkách během dne. Stejně vyrobíte i sirup z jitrocele, který odhleňuje a ulevuje při kašli.

Na nafouklé břicho i při nespavosti

Meduňka, máta, tymián, levandule… Jak se říká, není bylina, aby na něco nebyla. Máta skvěle pomáhá při pocitech plnosti a nadýmání, meduňka ulevuje od stresu a nespavosti, tymián pomáhá jak proti žaludečním problémům, tak nachlazení a levandule uklidňuje a tiší bolesti hlavy. Ze všech těchto bylin a mnoha dalších si také můžete připravit sirup.

Natrhejte nať, zhruba 500 g, propláchněte ji a vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené dva citrony i se slupkou, ideálně v bio kvalitě nebo pořádně vydrhnuté, a vše zalijte zhruba litrem převařené, vychladlé vody. Nechte den až dva louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě. Pak přeceďte přes plátno a ještě rukama vymačkejte. Do výluhu přidejte zhruba 700 g cukru nebo medu, šťávu z půlky citronu a lžičku nebo dvě kyseliny citronové. Lehce zahřejte, zhruba na 40 ˚C, aby se sladidlo rozpustilo a vznikl sirup. Přelijte do lahví a skladujte v ledničce.

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Domácí bylinkový sirup dokáže ulevit od běžných obtížíFoto: Tinatin, Shutterstock.com

Bez má teď sezonu

Bezový sirup vám bude chutnat a vonět létem i o Vánocích a právě teď je na něj ten nejlepší čas! Převařte a nechte vychladnout dva litry vody. Natrhejte zhruba 30 květenství bezu a krátce operte ve studené vodě, abyste z něj nevypláchli všechen pyl. Zalijte převařenou vodou a nechte den louhovat. Přeceďte, přisypte 2 kg cukru, 30 g kyseliny citronové a přidejte šťávu ze dvou bio citronů. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přelijte do řádně vymytých lahví. Do každé můžete přidat lžičku až dvě tvrdého alkoholu, aby se sirup lépe zakonzervoval. Skladujte jej v ledničce.

Až v zimě místo kupovaných šťáv budete popíjet vlastnoručně vyrobené sirupy, určitě budete rádi, že jste jejich výrobě v létě věnovali trochu času.

Reklama

Načítám