Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Višně jsou ovoce, které mi daleko víc chutná v tepelně zpracované verzi než čerstvé. V dnešním receptu na klasický letní kynutý koláč se dokonale snoubí višně s mákem, který jsem použila do drobenky.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Na těsto
  • 530 g hladké mouky
    1
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 50 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g višní
  • 5 g másla na vymazání
    7
Na drobenku
  • 80 g másla
    7
  • 60 g hrubé mouky
    1
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g mletého máku
  • 2 hrsti mandlových plátků
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Víte, že zpracovat můžete nejen plody višně? Například odvar ze sušených stonků višní se používá při léčbě bronchitidy. Mimochodem, peckovitému ovoci se v angličtině říká kamenné, podle tvrdé pecky. Tělu nesmírně prospívá a skvělé je i při hubnutí.

Postup

01.

Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.

02.

Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka, olej a sůl. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Zadělejte těsto (ideálně v robotu hnětacím hákem), bude to trvat tak 10 minut.

03.

Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte ho kynout přibližně 90 minut.

04.

Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem. Višně vypeckujte.

05.

Z hrubé mouky, studeného másla, cukru krupice a máku rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte mandlové plátky.

06.

Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše. Poklaďte na něj višně a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na 30–40 minut. Hotový nechte zchladnout, pak ho nakrájejte a podávejte.

Načítám