Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Falešný sachr na plech

Foto: Ondřej Hošt

Jablka a kakao se skvěle doplňují!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle seriálu recepty od čtenářů jsme se rozhodli vyzkoušet recept od paní Aleny Látalové na falešný sachrův dort, který se skvěle chystá i jen tak na hluboký plech.

Článek

Koláčů na téma sachr dort se dělá velké množství a většinou dodržují společné jen to tmavé těsto. Avšak tenhle toho má se skutečným sachrem (recept najdete zde) společného mnohem víc – třeba meruňkovou marmeládu a čokoládovou polevu.

Na kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete:300 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 3 vejce, 100 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hořkého kakaa, 300 g meruňkové marmelády a čokoládovou polevu. Jak připravit tu, se dozvíte v článku Tři skvělé perníky jako z pohádky.

Foto: Ondřej Hošt

při přípravě surovin nezapomeňte na výběr kvalitní meruňkové marmeládyFoto: Ondřej Hošt

Změklé máslo utřete za postupného přidávání moučkového a vanilkového cukru do pěny, a pak do něj zašlehejte jedno po druhém také celá vejce. Nakonec do tekuté hmoty zašlehejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakao.

Foto: Ondřej Hošt

Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci, přidejte mouku a kakao a nachystejte si jablkaFoto: Ondřej Hošt

Úplně nakonec do těsta zamíchejte nastrouhaná jablka. Formu podle potřeby vymažte tukem, vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. V mém případě nebylo vysypávání potřeba – použila jsem formu s nepřilnavým povrchem. Těsto rovnoměrně rozetřete až ke krajům, vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 30 minut.

Foto: Ondřej Hošt

Jablka přidejte až jako poslední a těsto nalijte do formyFoto: Ondřej Hošt

Upečené těsto nechte trochu vychladnout a příčně jej prokrojte na dvě stejně silné části. Meruňkovou marmeládu rozmíchejte v misce a dejte do mikrovlnné trouby zahřát. Zhruba polovinou teplé marmelády promažte spodní část korpusu a přikryjte ji, stejně tak jí můžete pomazat vršek dortu.

Hotový moučník nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici a polijte ho čokoládovou polevou podle návodu ve výše uvedeném článku. Na závěr koláč dozdobte vyšlehanou šlehačkou, a můžete servírovat!

Foto: Ondřej Hošt

Upečený dort promažte marmeládou a polijte polevou. Je to dobrota!Foto: Ondřej Hošt

Máte doma také nějaký skvělý recept? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz a vyhrajte hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka!

Reklama

Související témata:

Načítám