Článek
Koláčů na téma sachr dort se dělá velké množství a většinou dodržují společné jen to tmavé těsto. Avšak tenhle toho má se skutečným sachrem (recept najdete zde) společného mnohem víc – třeba meruňkovou marmeládu a čokoládovou polevu.
Na kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete:300 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 3 vejce, 100 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hořkého kakaa, 300 g meruňkové marmelády a čokoládovou polevu. Jak připravit tu, se dozvíte v článku Tři skvělé perníky jako z pohádky.
Změklé máslo utřete za postupného přidávání moučkového a vanilkového cukru do pěny, a pak do něj zašlehejte jedno po druhém také celá vejce. Nakonec do tekuté hmoty zašlehejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakao.
Úplně nakonec do těsta zamíchejte nastrouhaná jablka. Formu podle potřeby vymažte tukem, vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. V mém případě nebylo vysypávání potřeba – použila jsem formu s nepřilnavým povrchem. Těsto rovnoměrně rozetřete až ke krajům, vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 30 minut.
Upečené těsto nechte trochu vychladnout a příčně jej prokrojte na dvě stejně silné části. Meruňkovou marmeládu rozmíchejte v misce a dejte do mikrovlnné trouby zahřát. Zhruba polovinou teplé marmelády promažte spodní část korpusu a přikryjte ji, stejně tak jí můžete pomazat vršek dortu.
Hotový moučník nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici a polijte ho čokoládovou polevou podle návodu ve výše uvedeném článku. Na závěr koláč dozdobte vyšlehanou šlehačkou, a můžete servírovat!
Máte doma také nějaký skvělý recept? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz a vyhrajte hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka!