Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si horkovzdušnou troubu rozehřejete na 170 stupňů, klasickou na 185 stupňů Celsia, a začněte si připravovat krém. Dvě třetiny mléka a cukr dejte do kastrolku a ve zbývajícím mléce rozmíchejte vanilkový pudink. Jakmile se mléko začne vařit, přilijte rozmíchaný prášek a za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty do zhoustnutí. Pudink pak sundejte z plotny a míchejte, dokud nevychladne, aby se na něm neudělal škraloup. Nakonec do pudinku vmíchejte kousek másla, aby zvláčněl.
02.
Jablka očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. Pokud chcete mít vršek koláče hezky nazdobený, nakrájejte jedno jablko na kroužky.
03.
Teď přijde na řadu těsto. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a úplně nakonec mléko.
04.
Dortovou formu vystelte pečicím papírem a na dno nalijte polovinu těsta. To poklaďte nakrájeným jablkem, posypte polovinou borůvek a polijte vychladlým vanilkovým krémem. Pak přijde druhá polovina těsta, kolečka z jablek a druhá polovina borůvek. Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová
05.
Med dejte do misky, vložte asi na 15 vteřin do mikrovlnky, aby lépe tekl, a potřete jím upečený koláč. Ten pak nechte zchladnout a teprve potom ho vyndavejte z formy – jinak se vám totiž kvůli horkému krému rozpadne. Dobrou chuť!