Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rebarborová sezona je konečně tady a vy se můžete pustit do skvělých receptů! Jedním z nich je rozhodně recept na čatní. Jakmile jednou ochutnáte, zůstanete na něm závislí!

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
700 mililitrů
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 50 g třtinového cukru
  • 300 ml jablečného octa
  • 1 ks cibule
  • 150 g sušených meruněk
  • 500 g rebarbory
Článek

Postup

01.

Rebarboru dobře oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Sušené meruňky pokrájejte na kousky a cibuli najemno. Vše dejte do hrnce, přidejte cukr, sůl, pepř a zalijte octem.

02.

Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až vše změkne a zredukuje se do konzistence hustého džemu. Dochucujte podle chuti – můžete přidat víc octa, cukru, ale i soli nebo pepře.

03.

Čatní můžete podávat hned nebo ho zavařit do sklenic a postupně dávkovat během grilovacích večírků po celé léto. Jako grilovací omáčka ke kuřecímu nebo vepřovému masu je totiž skvělé!

Energetická hodnota celkem pro 1 mililitr
Energie5,1 kJ
Bílkoviny0,02 g
Tuky0 g
Sacharidy0,27 g
Sůl0,01 g
SAFA0 g
Vláknina0,04 g
Cukry0,22 g
Související témata:

Načítám