Hlavní obsah
3,0
(359)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

S trochou cviku není na sushi nic těžkého. Výborné je i bez syrových ryb, a když rýži jednoduše obarvíte oblíbenou zeleninou, máte vtipnou dobrotu ideální na večer s kamarády nebo rodinou. Jen se připravte na nekonečno dotazů o původu růžové barvy!

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na rýži
  • 1 hrnek sushi rýže
  • 1,4 hrnku vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 1/2 ks červené řepy
Příklad náplně
  • 5 g zelených mořských řas
  • 1 ks avokáda
  • 1 kousek mrkve
  • 1 ks tuňáka
  • 1 ks bílé ředkve
K podávání
  • 5 g zázvoru nakládaného
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 g wasabi pasty
Článek

Postup

01.

Rýži proplachujte studenou vodou tak dlouho, až je voda téměř čirá. Pak ji dejte do hrnce (bez soli!) a vařte pod pokličkou asi 15 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Mezitím připravte nálev: ocet, cukr a sůl v jiném rendlíku zahřívejte tak dlouho, až se rozpustí. Přidejte najemno nastrouhanou řepu a ještě chvilku prohřejte, aby pustila barvu.

02.

Uvařenou rýži nechte pod pokličkou 15 minut dojít, poté přendejte do mísy a přeceďte na ni růžový ocet. Opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

03.

Čím naplnit sushi? Mezitím si na proužky pokrájejte suroviny, kterými chcete rolky naplnit: rybu (tuňák, losos, máslová ryba), zeleninu (okurka, avokádo, mrkev, bílá ředkev) nebo třeba vegetariánské náplně (omeleta, tofu, tempeh). Dají se použít i krabí tyčinky surimi, naložená žlutá ředkev či tepelně upravené mořské plody (krevety, chobotnice, sépie).

Tip: Mrkev a ředkev můžete chvilku povařit ve vodě s trochou soli (často se přidává i cukr a ocet), aby změkly a šly lépe krájet.

04.

Jak naplnit sushi? Mořskou řasu položte hladkou stranou na podložku a kromě 3 cm okraje na vzdálenější straně ji celou pokryjte tenkou vrstvou rýže. Ruce si neustále namáčejte, aby rýže nelepila. Na bližší okraj položte vybrané náplně a pomocí bambusové podložky řasu zarolujte.

Tip: Podrobný návod, jak na to, najdete v článku Staňte se královnou sushi.

05.

Rolku ještě rukama v podložce trochu zpevněte a poté ji ostrým nožem pokrájejte na šest až osm kousků. Podávejte se sójovou omáčkou, křenem wasabi a naloženým zázvorem.

Foto: Jakub Jurdič

Sushi vypadá v kombinaci s dalšími jednohubkami parádněFoto: Jakub Jurdič

A tip pro líné kuchaře na závěr: Pokud se vám nechce sushi motat, připravte si super snadnou sushi bowl neboli sushi misku! Případně mrkněte na další nápady na silvestrovské jednohubky.

Reklama