Hlavní obsah

Růžové domácí sushi

Hodnocení:
(332)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

S trochou cviku není na suši nic těžkého. Výborné je i bez syrových ryb, a když rýži jednoduše obarvíte naši oblíbenou zeleninou, máte vtipnou dobrotu ideální na večer s kamarády nebo rodinou. Jen se připravte na nekonečno dotazů o původu růžové barvy!

Ingredience pro:
2 porce
Na rýži
  • 1 hrnek sushi rýže
  • 1.4 hrnku vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 1/2 červené řepy
Příklad náplně
  • zelená mořská řasa
  • avokádo
  • mrkev
  • steak z tuňáka
  • bílá ředkev
K podávání
  • zázvor nakládaný
  • sójová omáčka
  • wasabi pasta
Článek

Postup

Krok 1: Rýži proplachujte studenou vodu tak dlouho, až je voda téměř čirá. Pak dejte rýži do hrnce (bez soli!) a vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud se voda nevstřebá. Mezitím připravte nálev: ocet, cukr a sůl v jiném rendlíku zahřívejte tak dlouho, až se rozpustí. Přidejte najemno nastrouhanou řepu a ještě chvilku prohřejte, aby pustila barvu.

Krok 2: Uvařenou rýži nechte pod pokličkou 15 minut dojít, poté přendejte do mísy a přeceďte na ni růžový ocet. Opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

Krok 3: Mezitím si na proužky pokrájejte suroviny, kterými chcete rolky naplnit: rybu (tuňák, losos, máslová ryba), zeleninu (okurka, avokádo, mrkev, bílá ředkev) nebo třeba vegetariánské náplně (omeleta, tofu, tempeh). Mrkev a ředkev můžete chvilku povařit ve vodě s trochou soli (často se přidává i cukr a ocet), aby změkly a šly lépe krájet. Dají se použít i krabí (surimi) tyčinky, naložená žlutá ředkev či tepelně upravené mořské plody (krevety, chobotnice, sépie).

Krok 4: Mořskou řasu položte hladkou stranou na podložku a kromě 3cm okraje na vzdálenější straně ji celou pokryjte tenkou vrstvou rýže. Ruce si neustále namáčejte, aby rýže nelepila. Na bližší okraj položte vybrané náplně a pomocí bambusové podložky (koupíte za 30 Kč v supermarketech, asijských potravinách a na internetu) řasu zarolujte. Podrobný návod, jak na to, najdete v článku Staňte se královnou sushi.

Krok 5: Rolku ještě rukama v podložce trochu zpevněte a poté ji ostrým nožem pokrájejte na šest až osm kousků. Podávejte se sójovou omáčkou, křenem wasabi a naloženým zázvorem.

Foto: Jakub Jurdič

Sushi vypadá v kombinaci s dalšími jednohubkami parádně

A tip pro líné kuchaře na závěr: pokud se vám nechce sushi motat, připravte si super snadnou sushi bowl neboli suši misku! Nebo mrkněte na další nápady na silvestrovské jednohubky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.