Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

S trochou cviku není na sushi nic těžkého. Výborné je i bez syrových ryb, a když rýži jednoduše obarvíte oblíbenou zeleninou, máte vtipnou dobrotu ideální na večer s kamarády nebo rodinou. Jen se připravte na nekonečno dotazů o původu růžové barvy!

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na rýži
  • 1 hrnek sushi rýže
  • 1,4 hrnku vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 1/2 ks červené řepy
Příklad náplně
  • 5 g zelených mořských řas
  • 1 ks avokáda
  • 1 kousek mrkve
  • 1 ks tuňáka
    4
  • 1 ks bílé ředkve
K podávání
  • 5 g zázvoru nakládaného
  • 1 lžíce sójové omáčky
    6
  • 2 g wasabi pasty
    7
    10
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rýži proplachujte studenou vodou tak dlouho, až je voda téměř čirá. Pak ji dejte do hrnce (bez soli!) a vařte pod pokličkou asi 15 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Mezitím připravte nálev: ocet, cukr a sůl v jiném rendlíku zahřívejte tak dlouho, až se rozpustí. Přidejte najemno nastrouhanou řepu a ještě chvilku prohřejte, aby pustila barvu.

02.

Uvařenou rýži nechte pod pokličkou 15 minut dojít, poté přendejte do mísy a přeceďte na ni růžový ocet. Opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

03.

Čím naplnit sushi? Mezitím si na proužky pokrájejte suroviny, kterými chcete rolky naplnit: rybu (tuňák, losos, máslová ryba), zeleninu (okurka, avokádo, mrkev, bílá ředkev) nebo třeba vegetariánské náplně (omeleta, tofu, tempeh). Dají se použít i krabí tyčinky surimi, naložená žlutá ředkev či tepelně upravené mořské plody (krevety, chobotnice, sépie).

Tip: Mrkev a ředkev můžete chvilku povařit ve vodě s trochou soli (často se přidává i cukr a ocet), aby změkly a šly lépe krájet.

04.

Jak naplnit sushi? Mořskou řasu položte hladkou stranou na podložku a kromě 3 cm okraje na vzdálenější straně ji celou pokryjte tenkou vrstvou rýže. Ruce si neustále namáčejte, aby rýže nelepila. Na bližší okraj položte vybrané náplně a pomocí bambusové podložky řasu zarolujte.

Tip: Podrobný návod, jak na to, najdete v článku Staňte se královnou sushi.

05.

Rolku ještě rukama v podložce trochu zpevněte a poté ji ostrým nožem pokrájejte na šest až osm kousků. Podávejte se sójovou omáčkou, křenem wasabi a naloženým zázvorem.

Foto: Jakub Jurdič

Sushi vypadá v kombinaci s dalšími jednohubkami parádněFoto: Jakub Jurdič

A tip pro líné kuchaře na závěr: Pokud se vám nechce sushi motat, připravte si super snadnou sushi bowl neboli sushi misku! Případně mrkněte na další nápady na silvestrovské jednohubky.

Načítám