Hlavní obsah

Růžové domácí sushi

Hodnocení:
(131)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

S trochou cviku není na suši nic těžkého. Výborné je i bez syrových ryb, a když rýži jednoduše obarvíte naši oblíbenou zeleninou, máte vtipnou dobrotu ideální na večer s kamarády nebo rodinou. Jen se připravte na nekonečno dotazů o původu růžové barvy!

Ingredience pro:
2 porce
Na rýži
  • 1 hrnek sushi rýže
  • 1.4 hrnku vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 1/2 červené řepy
Příklad náplně
  • zelená mořská řasa
  • avokádo
  • mrkev
  • steak z tuňáka
  • bílá ředkev
K podávání
  • zázvor nakládaný
  • sójová omáčka
  • wasabi pasta
Článek

Postup

Krok 1: Rýži proplachujte studenou vodu tak dlouho, až je voda téměř čirá. Pak dejte rýži do hrnce (bez soli!) a vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud se voda nevstřebá. Mezitím připravte nálev: ocet, cukr a sůl v jiném rendlíku zahřívejte tak dlouho, až se rozpustí. Přidejte najemno nastrouhanou řepu a ještě chvilku prohřejte, aby pustila barvu.

Krok 2: Uvařenou rýži nechte pod pokličkou 15 minut dojít, poté přendejte do mísy a přeceďte na ni růžový ocet. Opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

Krok 3: Mezitím si na proužky pokrájejte suroviny, kterými chcete rolky naplnit: rybu (tuňák, losos, máslová ryba), zeleninu (okurka, avokádo, mrkev, bílá ředkev) nebo třeba vegetariánské náplně (omeleta, tofu, tempeh). Mrkev a ředkev můžete chvilku povařit ve vodě s trochou soli (často se přidává i cukr a ocet), aby změkly a šly lépe krájet. Dají se použít i krabí (surimi) tyčinky, naložená žlutá ředkev či tepelně upravené mořské plody (krevety, chobotnice, sépie).

Krok 4: Mořskou řasu položte hladkou stranou na podložku a kromě 3cm okraje na vzdálenější straně ji celou pokryjte tenkou vrstvou rýže. Ruce si neustále namáčejte, aby rýže nelepila. Na bližší okraj položte vybrané náplně a pomocí bambusové podložky (koupíte za 30 Kč v supermarketech, asijských potravinách a na internetu) řasu zarolujte. Podrobný návod, jak na to, najdete v článku Staňte se královnou sushi.

Krok 5: Rolku ještě rukama v podložce trochu zpevněte a poté ji ostrým nožem pokrájejte na šest až osm kousků. Podávejte se sójovou omáčkou, křenem wasabi a naloženým zázvorem.

Foto: Jakub Jurdič

Sushi vypadá v kombinaci s dalšími jednohubkami parádně

A tip pro líné kuchaře na závěr: pokud se vám nechce sushi motat, připravte si super snadnou sushi bowl neboli suši misku! Nebo mrkněte na další nápady na silvestrovské jednohubky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama