Článek
Postup
01.
Rýži proplachujte studenou vodu tak dlouho, až je voda téměř čirá. Pak dejte rýži do hrnce (bez soli!) a vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud se voda nevstřebá. Mezitím připravte nálev: ocet, cukr a sůl v jiném rendlíku zahřívejte tak dlouho, až se rozpustí. Přidejte najemno nastrouhanou řepu a ještě chvilku prohřejte, aby pustila barvu.
02.
Uvařenou rýži nechte pod pokličkou 15 minut dojít, poté přendejte do mísy a přeceďte na ni růžový ocet. Opatrně promíchejte a nechte vychladnout.
03.
Mezitím si na proužky pokrájejte suroviny, kterými chcete rolky naplnit: rybu (tuňák, losos, máslová ryba), zeleninu (okurka, avokádo, mrkev, bílá ředkev) nebo třeba vegetariánské náplně (omeleta, tofu, tempeh). Mrkev a ředkev můžete chvilku povařit ve vodě s trochou soli (často se přidává i cukr a ocet), aby změkly a šly lépe krájet. Dají se použít i krabí (surimi) tyčinky, naložená žlutá ředkev či tepelně upravené mořské plody (krevety, chobotnice, sépie).
04.
Mořskou řasu položte hladkou stranou na podložku a kromě 3cm okraje na vzdálenější straně ji celou pokryjte tenkou vrstvou rýže. Ruce si neustále namáčejte, aby rýže nelepila. Na bližší okraj položte vybrané náplně a pomocí bambusové podložky (koupíte za 30 Kč v supermarketech, asijských potravinách a na internetu) řasu zarolujte. Podrobný návod, jak na to, najdete v článku Staňte se královnou sushi.
05.
Rolku ještě rukama v podložce trochu zpevněte a poté ji ostrým nožem pokrájejte na šest až osm kousků. Podávejte se sójovou omáčkou, křenem wasabi a naloženým zázvorem.
Sushi vypadá v kombinaci s dalšími jednohubkami parádněFoto: Jakub Jurdič
A tip pro líné kuchaře na závěr: pokud se vám nechce sushi motat, připravte si super snadnou sushi bowl neboli suši misku! Nebo mrkněte na další nápady na silvestrovské jednohubky.