Hlavní obsah

Vietnamská smažená rýže

Hodnocení:
(14)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Rychlovka, kterou zbožňuje celý svět? Pusťte se spolu s Žanetou Gi do smažené rýže, vietnamské speciality. Naučí vás dokonalý základ. A vyšperkovat ho dalšími surovinami? To už bude na vás!

Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g jasmínové rýže
  • 400 ml vody
  • 4 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • jarní cibulka
  • 250 g čerstvé zeleniny
  • čerstvý koriandr
  • 4 cherry rajčata
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Rýži nasypte do nádoby v rýžovaru, zalijte vodou a nechte vařit asi 20 minut (rýžovar vám sám napoví, kdy je hotovo). Po signálu rýži ještě nechte asi 10 minut přiklopenou, sama dojde. Poté rýžovar otevřte, rýži promíchejte a nechte ji zchladnout.

Krok 2: Mezitím nakrájejte zeleninu (např. mrkev, brokolici, mladou kukuřici, pórek) na kousky, cibuli na kostičky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Rozšlehejte vejce.

Krok 4: Na pánev dejte 2 lžíce oleje, rozpalte ho a krátce opečte cibuli. Doplňte rozšlehané vajíčko. Přidejte rýži a několik minut ji osolenou a opepřenou opékejte.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Pak obsah pánve přendejte do misky a pánev vraťte na plotnu. Přidejte do rozpálené pánve opět olej a krátce na něm opečte pokrájenou zeleninu. Osolte, opepřete.

Krok 6: Když zelenina mírně změkne, vraťte k základu opečenou rýži a vše dobře promíchejte.

Krok 7: Podávejte s cherry rajčátky, posypané koriandrem. Kdo chce, může přidat ještě smaženou cibulku.

Foto: Jakub Jurdič

Tip: Někdo také dělá to, že vajíčka lije přes rýži, která se jimi nasákne. Vyberte si, co je vám bližší.

ynezorPumanzeSaNyknalC