Hlavní obsah

Aby potraviny déle vydržely: Co nikdy nedávat do ledničky a v jakém obalu uchovávat sýr

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potraviny jsou už tak drahé, že se rozhodně vyplatí je nakoupit ve slevě a klidně pak i ve větším množství. Víte ale, jak je doma správně uložit, aby se nezkazily a zbytečně jste je pak nevyhodili?

Článek

Nakoupit ve slevě je jistě chytré, ale pokud pak doma potraviny špatně uskladníte, můžete o tu svoji dobrou investici velmi rychle přijít. Jak to zařídit tak, aby potraviny neskončily v popelnici?

1. Mouku i čočku přesypte

Spousta potravin se prodává v nejrůznějších plastových obalech. Takto jsou většinou nachystány na to, abyste je v dohledné době spotřebovali. Nejen proto, že se v nich mohou snadněji zapařit a plesnivět, ale i proto, že ty suché mohou napadnout škůdci. A zápasit ve špajzu z moučnými moly, to není nic, co chcete absolvovat. Proto je lepší je přesypat a uchovávat v dobře uzavíratelných nádobách. Ty mohou být z plastu, ale klidně i ze skla, pokud je máte v bytelné polici, které váha plných sklenic nevadí.

Jestliže necháváte dózy například s moukou a dalšími sypkými surovinami někde volně na světle a ne v komoře, pořiďte si raději tmavé, které zabrání působení slunce.

Potraviny, které musíte nechávat v lednici, vyndejte z obalu a dejte do uzavíratelné krabičky nebo jinak zabalte, aby nepřebíraly pach z lednice a aby je chlad nevysušoval. Je to dobrá rada třeba pro tvrdý sýr, který lze zabalit třeba do voskovaného ubrousku nebo do pečicího papíru.

2. Napište si datum spotřeby

Dózy, i když jsou průhledné, si raději označte štítkem, na který napište název potraviny uvnitř. Je také lepší, když tam přidáte i datum spotřeby, který najdete na obalu. Pokud máte něčeho víc a dóza není jen jedna, pak se naučte je dávat do řady za sebou tak, aby ta nejstarší byla vždycky první. Pokud do dózy dosypáváte, tak nejprve třeba do misky vysypejte starý obsah, nasypejte nový a pak vraťte starý.

Popisovat se vyplatí i potraviny, které dáváte do chladničky – a stoprocentně ty, které uchováváte v mrazáku. Také byste měli občas udělat ve svých zásobách pořádek a překontrolovat nejen to, jestli něco nedochází, ale hlavně i to, zda se něco z nich nezačalo kazit. Může se to stát i v případě, že podle data minimální trvanlivosti by měly ještě dlouho vydržet. Plísně mají nepříjemnou vlastnost se šířit - a to bohužel nejen na ostatní potraviny, ale třeba i do nábytku.

Součástí této kontroly by měl být i úklid. Poličky můžete otřít hadříkem, který jste namočili do vody s trochou octa, ten se plísním nelíbí.

Foto: smile23, Shutterstock.com

Těstoviny, luštěniny a mouku je vhodné uchovávat v dobře uzavíratelných dózáchFoto: smile23, Shutterstock.com

3. Moc chladu škodí

Některým potravinám škodí teplo, jiným zase chlad. Mezi takové patří banány, ale i rajčata, cibule, česnek nebo brambory, zima nesvědčí ani citrusům nebo mangu. Do chladničky nepatří ani běžné oleje na smažení – ty dejte do nádoby, která má opravdu těsnící uzávěr, ideálně do tmavé a mimo oblast, na kterou svítí slunce. Chléb se v lednici rychleji vysušuje, okorá a začne se rozpadat

Pokud se vám podařilo nakoupit v akci nějaké speciální oleje – třeba lněný nebo zastudena lisované, pak je po otevření do chladničky dejte.

Když už se zmiňujeme o chladničce, nepřehánějte to s teplotou uvnitř. Stačí, když tam bude něco mezi nulou a plus pěti stupni. Příliš zimy není vhodné pro jídlo, které namrzá, ale ani pro vaši peněženku. Vyšší teplota by zas nezabránila plísni se množit. Právě kvůli zvyšování teploty v lednici do ní nedávejte vychladit ještě teplé jídlo !

4. Nemíchejte nepřátele

Ne všichni také řeší, jestli mohou skladovat některé potraviny společně. Plísňový sýr by se jen tak neměl povalovat v chladničce, na něm žádoucí plíseň by se mohla šířit na potraviny, kde ji rádi neuvidíte. Stejně tak byste měli dávat zcela bokem vajíčka. Jejich skořápku berte jako potencionální zdroj infekce, takže bez obalu rozhodně nepatří třeba na otevřený balíček šunky a podobně. A pozor – papírový obal od vajíček právě z hygienických důvodů vůbec do chladničky mezi jídlo nepatří kupte si raději plastový box.

Mezi některými druhy ovoce a zeleniny jsou také druhy, kterým se společně nelíbí. Některé druhy při svém zrání uvolňují ethylen, který u dalších druhů způsobí, že rychleji hnijí. Takže hrušky, mango, rajčata a hlavně banány držte stranou od jablek, mrkve, brokolice nebo brambor.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Při ukládání jídla do lednice myslete na to, že každá potravina by měla být na správném místěFoto: New Africa, Shutterstock.com

5. Nevhodné umístění

I když zvolíte pro potraviny zcela správně chladné prostředí v lednici, dejte si také pozor na to, do které části je umístíte. Ovoce a zelenina patří na nejnižší poličku – drží se tam nejvíc vlhkosti, která pomáhá předcházet vysušení. Druhé patro je vhodné pro rychle se kazící potraviny, například syrové maso a ryby. Vždy je skladujte v dobře uzavřené nádobě, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin.

Vyšší patra jsou určena pro mléčné výrobky, šunky a salámy, uložit sem můžete také nedojedené zbytky nebo zákusky. Dolů do dveří pak patří nápoje, ve středu je místo na máslo, dresinky nebo pomazánky, nejvýše se bude dařit vajíčkům.

Ideální je jednotlivé typy potravin skladovat na rozdílných policích, jenže ne každá lednice na to má prostor. Alespoň se je snažte uchovávat v oddělených uzavíratelných krabičkách, které zabrání kontaminaci chutí a vůní i rychlejší zkáze.

6. Až příliš dlouho v mrazáku

Je hezké, že jste nakoupili v akci spoustu masa, ale nemyslete si, že uložením do mrazáku je zcela v bezpečí na neomezenou dobu. Odborníci doporučují skladovat ho jen pár měsíců, protože pak může mít už trochu jinou konzistenci a hlavně se to může podepsat na jeho chuti. Ovoce a zeleninu můžete v mrazu uchovat do další sklizně, ale pozor na to, aby byla nádoba dobře uzavřená a obsah nenačichl pachem z okolí.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám