Hlavní obsah

Od banalit k vážným život ohrožujícím potížím: nepodceňujte zvracení! Kdy vyrazit k lékaři?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvracení je obrana těla, cílem bývá zbavit se látek, které dráždí zažívací ústrojí. Nejčastější příčinou je špatné jídlo. Žaludek ale dráždí také migréna, jízda v autě či těhotenství. Co dělat a jak se vyhnout ztrátě tekutin, která je velkým rizikem hlavně pro malé děti a seniory?

Článek

V první fázi platí: zvracení se nebraňte. Tělo se chce zbavit toho, co mu nedělá dobře, bez ohledu na to, zda byla strava v pořádku nebo ne.

Jak zastavit zvracení

Odpočívejte a zkuste vypít vlažný čaj, speciální rehydratační roztok z lékárny nebo minerálku. Při zvracení organismus neztrácí jen to, čeho se potřebuje zbavit, ale také velké množství vody a důležitých minerálů. Pít můžete i ochucené minerálky obsahující cukr. Vrátí tělu jak vodu, tak minerální látky i cukr, který dodá energii. Zvracení je totiž i velmi unavující. Podobnou službu udělá vlažný čaj s trochou cukru a soli.

Jaké jsou nejčastější příčiny zvracení?

1. Přejedení a otrava jídlem

První a nejčastější příčinou je konzumace zkažených či nevhodných potravin čili otrava. Zvracení nevyvolávají jen potraviny zkažené nebo obsahující škodlivé bakterie, ale také příliš tučné, ostré, smažené nebo jinak dráždící. Zvracení způsobuje také čistě jen přejedení nebo vysoká konzumace alkoholických nápojů.

2. Střevní chřipka

Střevní chřipkou označujeme zánět v některé části trávicího ústrojí, lékaři hovoří o akutní gastroenteritidě. Často k ní dojde po konzumaci zkaženého masa, které obsahuje například bakterie E. coli nebo salmonely či kampylobakterie. Poslední dvě patří mezi nejčastější potíže zažívacího ústrojí a pocházejí obvykle z kuřecího masa.

Problémy většinou trvají tři až pět dnů. Zánět nemusí být jen v žaludku, ale také ve střevech, žlučníku, slinivce či játrech. Pak je často kvůli velkému zvracení, průjmu, horečce a bolestem třeba lékařská pomoc. Ta je také nutná, pokud potíže vznikají následkem neprůchodnosti střev – obvykle ji doprovázejí velké a prudké bolesti a může být přímo ohrožen život.

3. Těhotenství

Zvracení typicky komplikuje první trimestr těhotenství, může se ale objevit v podstatě kdykoli. Jde o důsledek hormonálních změn a velice často ho nelze příliš ovlivnit. Některé ženy trápí zejména po ránu, jiné naopak večer. Budoucí matky mají své metody, které jim pomohly, mezi nejčastější patří malá konzumace jídla ve více dávkách, aby žaludek nebyl prázdný, ale ani moc plný.

4. Otřes mozku

Zvracení je také typický projev otřesu mozku. Spolu s otázkou, zda jste neztratili při pádu vědomí, to bude první, co bude chtít lékař vědět. Zjednodušeně řečeno: Jestliže jste po pádu či úderu do hlavy zvraceli, je třeba vyhledat lékařskou pomoc nebo zavolat záchranku. Stejně tak v případě, že jste byť i na chvíli ztratili vědomí.

5. Migréna a nemoci mozku

Zvracení bývá také příznakem dalších neurologických potíží, jako je bolest hlavy. V takovém případě je vždy dobré užívat léky přímo určené na migrénu. Volně prodejné léky na bolest nepomohou zdaleka tak dobře, naopak mohou ještě dráždit žaludek.

Zvracení může rovněž doprovázet nádor mozku či infekční zánět mozkové tkáně (encefalitida) či mozkových obalů (meningitida).

6. Problémy s rovnovážným systémem

Zvracení, závratě a motání hlavy mohou také souviset s poruchami rovnovážného systému. To je typické například pro Menierovu chorobu, tu obvykle doprovází ještě i nesnesitelný šelest, pískání či zvonění v uchu (tinnitus).

7. Kinetóza

Problémy se zvracením také trápí zejména malé děti při cestování autem nebo autobusem. Kromě toho, že by si neměly číst ani se dívat na obrazovky, jim pomáhají prostředky na léčbu cestovní nevolnosti.

Léčba a první pomoc při zvracení

Jestliže nemáte velké bolesti ani horečku a jste schopni tělu dodat dostatek tekutin, není třeba lékařská pomoc. Důležitý je klid na lůžku a dieta. V prvních dnech se doporučuje jíst například suchý rohlík, později rýži, vařenou mrkev, brambory bez tuku, nakonec maso nejdříve ve formě vývaru. Na podrážděný žaludek můžete přiložit teplý obklad v termoforu.

Kolik vypít tekutin při zvracení

Zásadní je doplňovat tekutiny. Někomu dělá dobře studený čaj, jinému minerálky. Potřeba je nahradit nejméně dva litry tekutin, u pětiletého dítěte nejméně litr a půl, u ročního zhruba půl litru vody a půl litru mléka. Platí přitom, že je lepší dodat více tekutin, než je denní potřebná dávka.

Nebojte se kojencům nabízet mléko, v tomto věku je nezbytnou součástí jejich pitného režimu.

Panuje mýtus, že nejlepší službu vám udělají kolové nápoje. Není to pravda, určitě to nemá být první volba. Pokud je to ale jediné, co vám uklidní žaludek, klidně si je vychlazené dejte, ideální je podávat je po lžičkách. Úlevu může přinést i zázvor a nápoje z něj vyluhované.

Foto: AN Photographer2463, Shutterstock.com

Zásadní je doplňovat ztracené tekutiny. Pijte to, co žaludek udržíFoto: AN Photographer2463, Shutterstock.com

Kdy při zvracení na pohotovost?

Jestliže zvracení nepřestává, tedy se nezastaví ani po 48 hodinách, určitě se poraďte s lékařem.

Sledovat byste měli, zda se nedostavila dehydratace, tu na sobě člověk sám snadno nepozná. Varovné je, pokud se vám lepí sliny v ústech. Udělat je možné i jednoduchý test na dehydrataci: zkuste uchopit kůži na předloktí mezi dva prsty druhé ruky a povytáhnout. Jestli se rychle vrátí na původní místo, je to v pořádku, pokud se ale vrací pomalu nebo skoro vůbec, jste ohroženi nedostatkem tekutin. Odbornou poradu potřebují i všichni nemocní, kteří mají horečku, velké bolesti břicha a případně křeče.

Kdy volat záchranku?

Záchrannou službu byste měli zavolat ve chvíli, kdy ve zvratcích vidíte krev, případně obsah připomínající zbytek černé kávy s lógrem, což značí krvácení do trávicího traktu. Nebezpečným doprovodným příznakem jsou velké bolesti hlavy a ztuhlá šíje.

Uvědomte si, že laici podceňují lékaři obávanou dehydrataci. Varovat by vás mělo, pokud je nemocný apatický a neudrží pozornost ani soustředění. U starých lidí a malých dětí s lékařskou pomocí při jakémkoliv podezření na nedostatek tekutin neváhejte. Stejně tak nebezpečné je, jestliže se ke zvracení přidá velká bolest hlavy, břicha či vysoká teplota.

Zvracení

Příčiny: Zkažené jídlo, alkohol, úpal, otřes mozku, stres

Jak si pomoci sám: Pokud potíže pochází ze zkažené stavy, držte dietu a doplňujte tekutiny. V případě zvracení z migrény, úpalu a stresu postačí odpočinek a doplňování tekutin.

Kdy jít k lékaři a volat záchranku: Jestliže zvrací malé dítě do dvou let, poraďte se lékařem. Záchranou službu je třeba volat v případě, že zvracení souvisí s otřesem mozku nebo se přidává vysoká teplota, bolesti hlavy či prudké bolesti břicha, zvrací krev či má ztuhlou šíji.

Odborná spolupráce: Mgr. Jitka Tomešová, DiS., Klinický nutriční terapeut, antropolog, vysokoškolský pedagog na Přírodovědecké a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

Načítám