Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Novoroční předsevzetí jsou ta tam a posledním hřebíčkem do rakve diety je blížící se masopustní hodování. Tradiční boží milosti na nich nesmějí chybět!

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 50 g másla
    7
  • 50 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce bílého vína
    12
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 lžička citronové kůry
  • 4 lžíce smetany na vaření 12%
    7
Na vyválení
  • 1 hromádka hladké mouky
    1
Na smažení
  • 3 lžíce tuku
Na obalení
  • 1 hrnek cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mouku, máslo, cukr, sůl, víno, žloutky a citronovou kůru propracujte a za stálého hnětení (nejlépe v kuchyňském robotu) přidejte tolik smetany, aby vám vzniklo hladké těsto. Propracovávejte tak dlouho, až se na těstě začnou objevovat bublinky.

02.

Poté na pomoučeném vále vyválejte co nejtenčí plát, ze kterého vykrajujte obdélníčky nebo trojúhelníčky, které ještě uprostřed rádýlkem několikrát nařízněte. Smažte v rozpáleném tuku dorůžova, nechte odkapat na papírové utěrce a poté obalujte v moučkovém cukru.

Tip

Do cukru přidejte skořici nebo vanilku a k cukroví podávejte marmeládu.

Související témata:

Načítám