Článek
Recept je na klasickou mramorovou bábovku, ale je velmi snadné kakao vyměnit za mleté vlašské ořechy nebo pistáciový krém a hned máte novou variantu. Suroviny pak dávkujete pomocí nikoli klasického hrnku, ale kelímku od zakysané smetany.
Postup
01.
Troubu dejte předehřát na 170 °C (horní a spodní ohřev). Připravte si dvě mísy - do jedné dejte z vajíček bílky, do druhé žloutky.
02.
Ke žloutkům přidejte zakysanou smetanu (190 g kelímek). Kelímek omyjte, odměřte v něm olej a nalijte ho ke žloutkům se smetanou. Následně v kelímku odměřte i cukr, do mísy dál přisypte vanilkový cukr a vše ruční metlou zamíchejte. Do stejné mísy prosejte hladkou mouku s jedlou sodou a práškem do pečiva. Množství si opět odměřte pomocí kelímku. Zamíchejte s tekutou směsí.
03.
Do druhé mísy s bílky přidejte špeku soli a elektrickým šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Z hotové směsi odeberte asi třetinu do misky a zamíchejte do ní kakao s troškou mléka.
04.
Bábovkovou formu vymažte máslem (případně i vysypte hrubou moukou) a nalijte do ní polovinu světlého těsta. Na ni pak tmavou směs a navrch zbytek světlé. Jemně vrstvy promíchejte špejlí, aby vzniklo kýžené mramorování.
05.
Bábovku dejte péct do předehřáté trouby na cca 35 -40 minut. Jestli je upečená, vyzkoušejte špejlí. Pokud ji po zapíchnutí do bábovky vytáhnete suchou, je hotovo.