Hlavní obsah

Proč je vanilkový cukr lepší než vanilinový? Lépe chutná, je daleko zdravější a můžete si ho sami vyrobit

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kouzelném světě pečení a vaření hraje vanilka klíčovou roli při obohacování chutí. Většina z vás se setkala s vanilkovým a vanilinovým cukrem, ale kolik z vás ví, jaký je mezi nimi rozdíl? Přečtěte si, co vanilinový cukr vlastně je a jak se odlišuje od svého přírodního protějšku.

Článek

Vanilinový cukr, někdy označovaný jako levnější alternativa vanilkového cukru, není tak nevinný, jak by se mohlo zdát. Toto sladidlo se skládá z cukru, do kterého je uměle přidáván vanilin, synteticky vytvořená látka s vůní a chutí podobnou vanilce. Často se uchylujeme k náhražkám ve snaze ušetřit čas či peníze, ale málokdo si položí otázku, jaké to může mít následky na naše zdraví.

Co je vanilinový cukr a z čeho se skládá

Hlavní složkou vanilinového cukru je samozřejmě cukr, který slouží jako nosič pro vanilin. Vanilin samotný je látka s chemickou strukturou podobnou přírodní vanilce, ale je vyrobený uměle. Tato náhražka se často používá v potravinářství kvůli nižším nákladům a delší trvanlivosti než přírodní vanilka. Za trvanlivost se však platí chemickým nádechem vanilkové chuti.

Zdravotní rizika vanilinového cukru

Přestože je vanilinový cukr lákavý svou cenovou dostupností, měli bychom si být vědomi určitých zdravotních rizik spojených s jeho konzumací. Vanilin jako syntetická látka může mít různé dopady na organismus, někteří jedinci mohou trpět alergickými reakcemi, což zahrnuje kopřivku, otoky, nebo dokonce dýchací potíže. Když dlouhodobě jíte vanilin, nejspíš ovlivní vaše chuťové buňky.

Proč se vyrábí náhražka

Výroba vanilinového cukru má několik důvodů. Prvním a zřejmým faktorem je nižší cena. Je levnější než pravá vanilka. Druhým důvodem je dlouhá trvanlivost, což z něj činí oblíbenou volbu pro průmyslové pekárny a potravinářský průmysl. Při pečení moc nechytá okolní pachy a to je u sladkého pečení a vaření velmi ceněná vlastnost.

Foto: portumen, Shutterstock.com

Semínka využijte do těsta, lusk do cukruFoto: portumen, Shutterstock.com

Domácí vanilkový cukr jako lepší alternativa

Pokud se chcete vyhnout vanilinovému cukru a užít si opravdovou intenzivní chuť vanilky, můžete si snadno vyrobit vanilkový cukr doma. Stačí smíchat cukr s pravými vydlabanými vanilkovými lusky (semínka využijte to jakéhokoliv těsta) nebo vanilkovým extraktem a nechat směs odpočívat. Tímto způsobem získáte nejen autentickou vanilkovou chuť, ale také si můžete být jisti, že do vašich sladkostí přidáváte pouze přírodní ingredience. Také si vytvoříte intenzitu přesně podle své chuti. Všeobecně však platí, že na 300 g cukru stačí jeden vydlabaný vanilkový lusk. Pokud zvolíte cukr třtinový, použijte jeden lusk na 150 g cukru.

Zajímavosti o vanilkovém cukru

Vanilkový cukr má nejen vynikající chuť, ale také několik zajímavých vlastností. Můžete ho například použít na oživení kávy, čaje nebo ho přidat do ovocného salátu. Často slouží jako skvělá přísada do domácích pečiv a dezertů, kde dodává charakteristickou vanilkovou vůni a chuť.

Recepty na domácí ochucené cukry

Citronový cukr:

  • Smíchejte kůru z 1/2 citronu s 250 g cukru a nechte rozležet.
  • Používejte jako osvěžující přísadu do nápojů nebo pečiva.

Skořicový cukr:

  • Smíchejte lžičku mleté skořice se 150 g cukru a uchovávejte v uzavřené dóze.
  • Skvělé do kávy, ovesných kaší nebo na posypání palačinek.

Vanilkový bourbon cukr:

  • Vložte vanilkový lusk z odrůdy bourbon do uzavřené nádoby s cukrem (stejné množství jako u klasického vanilkového cukru) a nechte působit.
  • Používejte v receptech na dezerty nebo do nápojů.

Hledáte inspiraci, do jakého receptu využít vanilkový cukr? Zkuste do lahodné náplně na palačinky.

Načítám