Hlavní obsah
2,7
(19)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Bábovka je symbol domova a pro mnohé i vzpomínka na maminku nebo na babičku. Tento moučník s jablky a ořechy a s vůní skořice si zamilujete. K dokonalosti ho můžete dotáhnout tmavou nebo bílou čokoládovou polevou.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 120 ml podmáslí
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo
  • 2 lžíce hrubé mouky
Na dohotovení
  • 80 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu.

02.

Postupně do směsi přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí, olej a podmáslí. Ušlehejte hladké těsto. Pak do něj vmíchejte jablka a ořechy, těsto už nešlehejte.

Tip: Když vám zbyde podmáslí, udělejte si ovesné lívance s podmáslím bez kynutí.

03.

Formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Na vysypání můžete použít i mletý kokos, strouhanku nebo mleté ořechy. Do formy nalijte těsto a pak ji vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

04.

Bábovku pečte 45 až 50 minut. Po vyjmutí z trouby zabalte formu do utěrky namočené v ledové vodě. Chvilku přidržte a poté bábovku vyklopte. Nechte ji vychladnout na mřížce.

05.

Na polevu nalámejte čokoládu do misky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Přidejte máslo, promíchejte a hotovou polevou přelijte bábovku. Nakonec ji můžete ozdobit nasekanými ořechy. Tip: Nejlepší čokoládová poleva, která se nikdy neláme.

Reklama