Článek
Aronie je zajímavá nejen svými benefity pro organismus, ale rozhodně i jako surovina do kuchyně. Mnoho lidí se jí vyhýbá, protože jim nechutná – je totiž trpká. Ovšem právě to lze skvěle využít například v kombinaci se sladším kynutým těstem. Toto spojení je velmi zajímavé a druhý den po upečení, kdy pečivo „nasákne“ chuť aronie, je moučník nejlepší.
Postup
01.
Formu vyložte pečicím papírem. Připravte kvásek: do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, 2 lžíce vlažného mléka a trochu mouky. Promíchejte a nechte 10–15 minut vzejít.
Mezitím omyjte aronii, dejte ji do misky spolu se dvěma lžícemi moučkového cukru a zatím odložte.
02.
Rozpusťte máslo a zlehka ohřejte mléko. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru. Smíchejte, udělejte uprostřed důlek a do něj dejte dva žloutky, kvásek a vlažné mléko. Nakonec přilijte vlažné máslo.
Vypracujte hladké, pružné těsto, lze na to použít i kuchyňský robot. Hotové těsto zakryjte v míse čistou utěrkou a nechte kynout asi hodinu, aby zdvojnásobilo objem.
03.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Vytvarujte asi 50 cm dlouhý váleček a rozválejte ho na pruh široký 25–30 cm. Na připravené těsto rozprostřete skoro celou dávku aronie s cukrem (pokud pustila šťávu, tak bez ní), stranou si nechte asi dvě lžíce kuliček, jimiž posypete vrch koláče.
Pás těsta zarolujte, tak aby plody aronie pěkně držely uvnitř. Naplněný válec pak opatrně zvedněte a v připravené formě ho přenesete ho stočte do tvaru šneka. Potřete ho rozšlehaným vejcem a posypejte zbylou aronií.
04.
Šneka nechte ve formě ještě 15 minut kynout a zatím předehřejte troubu na 175 °C. Poté vložte do vyhřáté trouby a při 175 °C pečte 35–40 minut dozlatova. Pokud máte pocit, že plody aronie na vrchu příliš tmavnou, překryjte vrch koláče alobalem.
05.
Po upečení nechejte koláč vychladnout ve formě. Teprve pak ho vyklopte a poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je až druhý den.