Hlavní obsah

Aronie je černý poklad plný zdraví a chuti. Připravte si marmeládu nebo sirup – a hodí se i k masu

Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aronie, nazývaná též temnoplodec černoplodý nebo černý jeřáb, je malá plodina s velkými přínosy. Její historie sahá staletí zpět, ale dnes se stala oblíbenou rostlinou pro zahrádkáře i milovníky zdravého životního stylu.

Článek

Aronie je známá také jako černý jeřáb nebo temnoplodec černoplodý. Původní obyvatelé Severní Ameriky využívali plody této rostliny pro jejich výživové a léčivé vlastnosti již stovky let před příchodem Evropanů. Věřili, že aronie zatočí s nachlazením, bolestí břicha i střevními problémy. Po objevení Ameriky se aronie rozšířila i do Evropy, kde získala na popularitě zejména díky svému složení, které nabízí množství zdraví prospěšných látek.

Zdravotní benefity aronie

Aronie je považována za superpotravinu díky bohatému obsahu antioxidantů, vitaminu C a vitaminu K, vlákniny a minerálů, jako je draslík železo. Plody, kterým se říkává také černé jeřabiny, mohou podporovat zdraví srdce, zlepšovat imunitní systém, pomáhat snižovat krevní tlak a regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc jsou známé svým protizánětlivým účinkem a mohou pomoci snižovat riziko některých chronických onemocnění.

Recept: Marmeláda z aronie

Suroviny

  • 2 šálky čerstvých bobulí z aronie
  • 1 šálek cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup

01.

Plody aronie omyjte a odstraňte stonky. V hrnci smíchejte omyté bobule, cukr a citronovou šťávu.

02.

Směs přiveďte k varu a vařte na středním ohni, občas zamíchejte. Džem vařte asi 20 minut, ale pokud máte radši hustší konzistenci, vařte klidně déle.

03.

Horkou směs nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte na tmavém a chladnějším místě.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Pro lepší chuť můžete do džemu přidat vanilku nebo skořiciFoto: Melica, Shutterstock.com

Aronie naslano

Aronie, stejně jako ostatní drobné bobuloviny, se skvěle doplňuje s chutí masa. Můžete ji přidat do omáček, ale i zeleninových salátů. Záleží jen na vaší fantazii, použít můžete čerstvou, mraženou nebo sušenou.

Podzimní čaj plný vitaminů se bez aronie neobejde. Vyrazte na procházku a nasbírejte si suroviny na domácí pečený čaj, který oceníte při chladnějším počasí.

Načítám