Hlavní obsah

Umíte správně používat alobal? Každá jeho strana má jiné vlastnosti!

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alobal najdete asi v každé kuchyni a jeho použití je opravdu široké: Při grilování a pečení, hodí se na balení a skladování potravin, dokonce vám pomůže se sušením prádla. Jste si ale jistí, že ho umíte používat správně? Každá jeho strana je jiná, tudíž má jinou funkci. A na co si dát přitom pozor?

Článek

Alobal je hliníková fólie, která si našla důležité místo nejen v kuchyni, ale i v široké domácnosti. Název vznikl spojením označení chemického prvku Al (aluminium neboli hliník) a slova obal. Na trhu ho najdete v rolích, v různých délkách i šířkách a také s různou tloušťkou. Prodávají se i alobalové misky na pečení či grilování. Používá ho většina z nás, ale málokdo správně!

Alobal, nebo staniol?

Alobalu se někdy říkává i staniol, ale není to správně. Alobal je vyrobený z hliníku a staniol je fólie z cínu. Dřív se používal ve zdravotnictví nebo v potravinářství, ale právě alobal ho postupně nahradil. Prakticky po něm dnes zbyl jen název, který se lidem tak vžil, že jím označují právě alobal.

Jakou stranou dát alobal při pečení

Nejčastěji se používá při grilování a při pečení. V případě pečení se alobal často dává přes maso nebo těsto, aby se propeklo rovnoměrně bez toho, že by byl vršek vysušený nebo připálený. Díky hliníkové fólii zůstávají pokrmy šťavnaté.

Než ale alobal na pečení použijete, měli byste se dobře podívat, jakou stranou ho dáváte. Lesklá strana teplo víc odráží a ta matnější ho lépe propouští dovnitř – a toho lze velmi dobře využít. Jestliže chcete, aby bylo jídlo dřív hotové, pak alobal dejte matnou stranou nahoru. Pokud ale chcete pečeni chránit před přílišným žárem, položte na ni alobal lesklou stranou vzhůru.

Foto: Mouse family, Shutterstock.com

Alobal je v domácnosti neocenitelný pomocníkFoto: Mouse family, Shutterstock.com

Další využití hliníkové fólie

Je to také skvělý materiál, do kterého lze zabalit potraviny. Alobal můžete snadno přizpůsobit velikostí, krásně se tvaruje a nepropustí ani mastnotu, ani vůni. Dokáže chvíli udržet i teplotu pokrmu, a přitom se nemusíte bát, že se v něm zapaří.

  • Jen musíte dávat pozor a jídlo v alobalu nedávat do mikrovlnné trouby, protože se jedná o kov a jiskří.

Je alobal nebezpečný?

Alobal je z hliníku a velmi dlouho byl brán jako naprosto bezpečný materiál. Pak se ale ukázalo, že se z něj hliník může za jistých okolností uvolňovat a pak se hromadit v mozku, plicích, ledvinách a játrech. Je spojován s vyšším rizikem Alzheimerovy choroby nebo rakoviny prsu.

  • Co nedávat do alobalu? Aby se z alobalu (ale ani z hliníkového nádobí nebo příborů) zbytečně nedostával do jídla hliník, nedoporučuje se ho používat pro příliš kyselé a slané pokrmy: Nebalte do něj například kyselé okurky, nakrájené ovoce a zeleninu, nasolené maso a ideální není ani na sýry.
  • Alobal by neměl být vystavován vyšším teplotám než 220 °C, protože pak se hliník také snadněji uvolňuje.

Jak využít alobal v domácnosti

Hliníková fólie se velmi dobře hodí nejen při pečení, grilování nebo uchovávání potravin, ale má i množství dalšího využití.

  • Při úklidu a na broušení: Když alobal zmačkáte do kuličky, promění se ve skvěle fungující drátěnku nebo šetrný brousek na nože či nůžky. Poslouží i k odstranění rzi z povrchů.
  • Do sušičky: Hodíte-li několik kuliček z alobalu do sušičky s prádlem, zbavíte se statické elektřiny.
  • Ušetří za energie: Alobal za topením, otočený lesklou stranou do místnosti, bude odrážet teplo a díky němu ušetříte.
  • Usnadní žehlení: Podobně vrací teplo i hliníková fólie umístěná pod potahem žehlicího prkna. Práce půjde rychleji od ruky, protože žehlíte z obou stran zároveň.

Načítám