Hlavní obsah

Kynutý šnek s tvarohem a podzimním ovocem

Hodnocení:
(144)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Konec září je tu a s ním i nejlepší české podzimní ovoce: jablka a švestky. Spojili jsme je s kynutým těstem a po vanilce vonícím tvarohem a výsledek je famózní. Jestli doma zrovna nemáte jablka ani švestky, tak použijte cokoliv, co na ovocné míse najdete. Vždycky si pochutnáte.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 130 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
Na tvarohovou náplň
  • 400 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 žloutky
  • kůra z půlky citronu
  • hladká mouka na podsypávání
Na dodělání
  • 1 jablko
  • 4 švestky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu
  • máslo na vymazání
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozdrobte asi do poloviny vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte oba druhy mouky a zbylý cukr, přidejte vejce, druhou polovinu mléka a nakonec i vzešlý kvásek.

Krok 2: Pomocí hnětače nebo robotu s hnětacím hákem asi deset minut zpracujte při velmi nízkých otáčkách dohladka. Výsledné těsto je hladké, pružné a na dotek nelepí. Podle potřeby můžete v průběhu zapracování přidat trochu mléka nebo mouky. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou, aby neokoralo, a nechte na teplém místě asi 40 až 60 minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň: tvaroh promíchejte s oběma druhy cukru, žloutky a citronovou kůrou, podle chuti můžete přisladit. Jablka nakrájejte na měsíčky, švestky podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Rozpuštěné máslo smíchejte s trochou tuzemáku.

Krok 4: Vykynuté těsto rukama propracujte na pomoučené ploše a rozválejte na velký, asi 1–2 mm tenký obdélník. Rádýlkem ho podélně rozřízněte na tři pruhy, potřete je tvarohem a každý zvlášť podélně zarolujte jako palačinky. Troubu zapněte na 180 °C a formu vymažte máslem. Jednotlivé roládky poskládejte do spirály, postupujte od středu ven. (Úplně stejně se dělá slaný koláč banica.)

Krok 5: Do mezer zastrkejte připravené ovoce a celého šneka potřete rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem. Nechte ještě asi 15 minut kynout, pak vložte do trouby a 20 až 25 minut pečte dozlatova.

Tip: Úplně na závěr koláč posypte moučkovým cukrem a můžete podávat (nejen) k víkendové odpolední kávě.

Máte rádi kynuté pečivo? Zkuste do těsta přidat banán a uvidíte, jak se jeho kvalita zlepší: upečte si kynutý věnec s ořechy a jablky z perfektního banánového těsta.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama