Hlavní obsah
3,2
(273)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Prvním makovým koláčem pro většinu z nás končí léto a nastává podzim. Upečte si s námi podzimní dobrotu, která zachutná celé vaší rodině.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Těsto
  • 180 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 280 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
Maková náplň
  • 250 ml mléka
  • 200 g máku
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce mandlovice
Drobenka
  • 120 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 80 g másla
Na dokončení
  • 800 g švestek
  • 20 g másla
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla, rozmíchejte v něm droždí a lžičku cukru a nechte chvíli vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robotu mouku a v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout. Kynutého těsta se nebojte: 7 fíglů, s nimiž se vám vždy povede!

02.

K mouce přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek a špetku soli a vypracujte spíše řidší těsto, nechte asi 40 minut kynout a mezitím si připravte makovou nádivku.

03.

Do menšího rendlíku vlijte mléko, přidejte mletý mák, cukr a špetku skořice. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání zahřívejte až do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Odstavte a vmíchejte mandlovici.

04.

Na drobenku dejte do misky mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty propracujte na sypkou drobenku. Jak udělat perfektní drobenku?

05.

Omyjte a osušte švestky a podle velikosti je rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Předehřejte troubu na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte změklým máslem.

06.

Vykynuté těsto dejte do vymazané formy a prsty ho roztlačte až do okrajů – rádo se vrací zpět, buďte trpěliví. Na koláč rozprostřete makovou náplň a hustě ji poklaďte švestkami, vrch posypte drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Před podáváním nechte chvíli zchladnout.

Reklama

Načítám