Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Recept na posvícenské koláčky zajisté oceníte. Jsou tak dobré, že by byla věčná škoda je nevyzkoušet! Doporučujeme péct rovnou ze dvou dávek.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 50 ml mléka
    7
  • 50 g droždí
  • 5 lžiček cukru
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 180 g másla
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžíce cukru moučka
Náplně
  • 250 g měkkého tvarohu
    7
  • 1 ks žloutků
    3
  • 2 lžíce mletých mandlí
    8
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek povidel
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Ve vlažném mléku rozpusťte cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo nechte povolit a nakrájejte ho na kousky. Přidejte kvásek, vajíčka a mouku a rukama vypracujte tuhé těsto. Pozor, aby bylo dobře propracované a nezůstaly v něm nikde žádné kousky másla! Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a uložte ho na hodinu až dvě kynout do lednice (ano, do lednice. Ne do tepla! :-)).

02.

Mezitím si prostým smícháním ingrediencí připravte náplně a troubu vyhřejte na 170 stupňů.

03.

Zastudena nakynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 1 milimetr. Rádélkem těsto nakrájejte na kostičky velké asi 4 x 4 centimetry. Doprostřed každé lžičkou naneste náplň a zavažte je jako šátečky, přičemž dávejte pozor, aby byly pořádně domáčknuté a během pečení se pak nerozbalily.

04.

Hotové koláčky skládejte těsně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 12–15 minut dozlatova – záleží na troubě.

05.

Hotové pečivo vyndejte z trouby, nechte pár minut zchladnout, aby šlo snadno oddělit od sebe, a ještě horké je obalte v moučkovém cukru.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie9 760,51 kJ
Bílkoviny61,07 g
Tuky90,24 g
Sacharidy313,44 g
Sůl0,86 g
SAFA41,1 g
Vláknina14,25 g
Cukry127,47 g
Související témata:

Načítám