Článek
Postup
01.
Mouku, cukr, vejce a změklé máslo na těsto uhněťte do bochánku a dejte vychladit do lednice. Mezitím si připravte náplň.
02.
Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich sníh. Cukr, vanilkový cukr a žloutky pak vyšlehejte do krému, k němuž vmíchejte pomalu tvaroh, ušlehanou smetanu a pomerančovou kůru.
03.
Asi 1/3 těsta si přendejte do menší misky a přimíchejte kakao. Stejně tak rozdělte i sníh a asi 1/3 ho lehce vmíchejte do tmavého krému a zbytek do světlého.
04.
Asi po půl hodině vyndejte těsto z lednice a 1/3 vymačkejte rukou na dno dortové vymaštěné formy o klasickém průměru 26 centimetrů. Ze zbytku těsta si udělejte váleček (klidně na více dílů) a obložte okraj. Těsto vytáhněte opět prsty do výšky.
05.
Na těsto nalijte nejprve světlý krém a poté kakaový, který promíchejte se světlým spirálovitě vidličkou. Kdo nemusí kakao, lze samozřejmě koláč připravit pouze ze světlého tvarohu.
06.
Koláč pečte asi hodinu a deset minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 stupňů. Nakonec můžete dozdobit čokoládovými hoblinami. Ty vytvoříte buď nastrouháním bílé čokolády, nebo si uvaříte trochu polevy, kterou vlijete na umělohmotné prkénko, dáte ztuhnout a škrabkou na tvrdé sýry vytvoříte velké hobliny.