Hlavní obsah
Foto: Olyina V, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: Olyina V, Shutterstock.com

Čekáte návštěvu, nebo jen chcete připravit něco na čem si všichni pochutnáte? Vsaďte na tvarohový koláč s čokoládovými hoblinami. Je skvělý!

30 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 120 g másla
Náplň
  • 200 g cukru moučka
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g bílé čokoládové polevy
Článek

Postup

01.

Mouku, cukr, vejce a změklé máslo na těsto uhněťte do bochánku a dejte vychladit do lednice. Mezitím si připravte náplň.

02.

Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich sníh. Cukr, vanilkový cukr a žloutky pak vyšlehejte do krému, k němuž vmíchejte pomalu tvaroh, ušlehanou smetanu a pomerančovou kůru.

03.

Asi 1/3 těsta si přendejte do menší misky a přimíchejte kakao. Stejně tak rozdělte i sníh a asi 1/3 ho lehce vmíchejte do tmavého krému a zbytek do světlého.

04.

Asi po půl hodině vyndejte těsto z lednice a 1/3 vymačkejte rukou na dno dortové vymaštěné formy o klasickém průměru 26 centimetrů. Ze zbytku těsta si udělejte váleček (klidně na více dílů) a obložte okraj. Těsto vytáhněte opět prsty do výšky.

05.

Na těsto nalijte nejprve světlý krém a poté kakaový, který promíchejte se světlým spirálovitě vidličkou. Kdo nemusí kakao, lze samozřejmě koláč připravit pouze ze světlého tvarohu.

06.

Koláč pečte asi hodinu a deset minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 stupňů. Nakonec můžete dozdobit čokoládovými hoblinami. Ty vytvoříte buď nastrouháním bílé čokolády, nebo si uvaříte trochu polevy, kterou vlijete na umělohmotné prkénko, dáte ztuhnout a škrabkou na tvrdé sýry vytvoříte velké hobliny.

Související témata:

Načítám