Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milovníkům klasického černého čaje zaplesá srdce nad dnešním receptem. Jeho velmi důležitou součástí je totiž Earl Grey, tedy druh, který se často objevuje na stole při anglické snídani. No a k ní se pak bude hodit i vláčná buchta s máslovým krémem s chutí citronu a vanilky.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 3 sáčky čaje Earl Grey
  • 250 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml podmáslí
Poleva
  • 200 g krémového sýru Philadelphia
  • 50 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
Článek

Tahle buchta je nejen krásně vláčná a nadýchaná, ale i svěží díky citronu v polevě. Vaše rodina ji bude milovat právě kvůli chuti a vy zas proto, jak jednoduchá je její příprava. A jestli zrovna nemáte po ruce krémový sýr Philadephia, klidně zvolte jiný druh - skvěle funguje mascarpone, v Itálii je často náhradou také ricotta, do které se přidá cukr a trochu smetany a rozmixuje se. Citronovou kůru si nastrouhejte čerstvou z bio citronů - z nich použijte i šťávu.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C a formu vyložte pečicím papírem. Obsah čajových sáčků vysypejte do hmoždíře, trochu rozdrťte a nechte rozvonět.

02.

Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a čaj. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Zašlehejte olej, vanilku i podmáslí.

Obě směsi smíchejte a hladké těsto poté nalijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Na konci pečení proveďte test špejlí.

03.

Krémový sýr vyšlehejte se změklým máslem, moučkovým cukrem, vanilkou, lžičkou citronové kůry (zbytek odložte na ozdobu) i šťávou do jemné nadýchané konzistence. Než buchta úplně vychladne, dejte krém na chvilku do lednice.

Na vychladlý moučník rozetřete krém a ozdobte jej čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie16 345,44 kJ
Bílkoviny64,9 g
Tuky222,16 g
Sacharidy411,3 g
Sůl3,09 g
SAFA114,89 g
Vláknina8,86 g
Cukry230,8 g

Načítám