Hlavní obsah

Osvěžující kávové nápoje na ledu: s tonikem, citronem, ale i jogurtem, jako stvořené na léto!

Foto: Dudits - GettyImages.com

Foto: Dudits - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva má být horká, černá jako letní noc a sladká jako láska, praví arabské rčení. Vysoké prázdninové teploty v nás ale častěji vyvolávají touhu po studeném nápoji podávaném ideálně na ledu. Odložte proto kouřící šálek espressa a podívejte se, kolik různých osvěžujících specialit můžete vykouzlit z kávy.

Článek

Od těch nejjednodušších přes nečekaně svěží spojení třeba s citrusy až po ty se spoustou zmrzliny, které lehce nahradí dezert… Kterou variantu ledové kávy si vyberete vy?

Cold brew si snadno připravíte i doma

Na cold brew budete potřebovat jenom kávu a vodu: zdálo by se, že to není nic objevného. Cold brew ale opravdu nechutná jako běžně připravená káva, která vystydla. Při tomhle způsobu přípravy se mletá káva zalévá studenou vodou a nechá se v lednici louhovat alespoň 12-16 hodin. Chuť se uvolňuje a rozvíjí pomalu a káva je pak sladší, bez známek kyselosti a najdete v ní dokonce jemné čokoládové tóny. Navíc je příprava rychlá (nepočítáme-li dobu louhování) a snadná.

  • Středně až hrubě mletou kávu zalejte studenou vodou v poměru 1 díl kávy na 10 dílů vody. Nádobu překryjte potravinářskou fólií, na 12-16 hodin ji uložte do lednice a poté přefiltrujte: výborně vám poslouží nádoba na french press, použít ale můžete i papírový filtr na kávu. Takhle připravený extrakt vydrží v lednici i dva týdny, a tak máte svůj oblíbený nápoj hned po ruce. Navíc ho můžete různě dochutit a poslouží i jako základ na míchání dalších kávových specialit.

Káva s tonikem

Espresso tonic si získal srdce milovníků kávy snadno a rychle a dnes ho najdete v nabídce kaváren běžně: hořkost kávy je vyvážená sladkostí toniku, a ty bublinky! Pokud jste ho ještě neochutnali, běžte do toho. A nemusíte ani do kavárny.

Mazagran: osvěžující káva s citronem

Starší ročníky si možná vzpomenou na silnou zalévanou kávu s citronem, která se kdysi používala jako lék na silnou opilost. Mazagran je kávová specialita, která vznikla v Alžírsku a dnes je rozšířená hlavně v Portugalsku.

  • Na přípravu budete potřebovat šálek silného espressa (použít můžete i cold brew z úvodu článku). Kávu oslaďte lžičkou cukru nebo medu a rozmíchejte. Poté přidejte lžíci citronové nebo limetkové šťávy a znovu promíchejte. Vyšší užší sklenici naplňte ledem a přelejte přes něj připravenou kávovou „limonádu“, doplňte kolečkem citronu a podávejte. Okraj sklenice můžete potřít skrojkem citronu, zážitek bude ještě zajímavější.

Vietnamské kávové speciality: přidejte kondenzované mléko nebo jogurt

Vietnamskou kuchyni jsme si oblíbili rychle a speciality jako pho nebo bun bo nam bo už dobře známe: je čas objevit i další pochoutky, které tato země nabízí.

Na přípravu vietnamské kávy použijte kávová zrna, jež opravdu pochází z Vietnamu. Káva z nich bývá obvykle hezky vyvážená, spíš sladší a opravdu silná. V Asii se na přípravu používá phin filtr, ale vystačíte si i z french pressem nebo překapávačem. Kouzlo vietnamské ledové kávy spočívá v přidání sladkého kondenzovaného mléka: i když obvykle pijete kávu bez cukru, tohle zkuste, je to opravdu lahodná vychytávka. Pár kostek ledu a můžete podávat.

Ve Vietnamu je rozšířená ještě jedna zajímavá specialita, ledová káva s jogurtem. Pokud máte duši objevitele, můžete ji zkusit: připravte ledovou kávu s kondenzovaným mlékem, nalijte ji do vyšší úzké sklenice a navrch přidejte lžíci hustého smetanového bílého jogurtu. Překvapivá kombinace chutí a textur je nečekaně návyková.

Covidový hit: káva dalgona

Našlehaná ledová káva dalgona se díky sociálním sítím rozšířila po celém světě v časech covidové krize, pamatujete si ještě?

  • Na dvě skleničky šlehejte dvě lžíce cukru, tři lžíce instantní kávy a čtyři lžíce horké vody tak dlouho, až se vytvoří hustá kávová pěna, nejlíp vám to půjde, když použijete ruční šlehač na mléčnou pěnu, ale postačí i malá metlička. Do dvou sklenic pak na led vlijte cca 150-200 ml mléka a navrch rozdělte kávovou pěnu.
Foto: akegooseberry - GettyImages.com

Italská verze kávy se zmrzlinou, affogato, je umírněná a elegantní.Foto: akegooseberry - GettyImages.com

Ledová čokoládová káva

Pomalu se dostáváme k tipům, které jsou na pomezí nápoje a dezertu: čokoládová ledová káva uspokojí chuť na sladké a díky espressu dostatečně nakopne.

  • Na dvě porce v rendlíku přiveďte k varu 150 ml mléka, odstavte a vmíchejte 30 g čokolády. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladké čokoládové mléko. Až zchladne, naplňte skleničky ledem. Přelijte přes něj čokoládové mléko, do každé přidejte ještě 50 ml neochuceného mléka a jedno silné espresso. Dílo korunujte kopečkem šlehačky (a špetkou kakaa) a ihned podávejte.

Ledová káva se zmrzlinou

Svůdnou kombinaci dobré zmrzliny a silné kávy najdete téměř v každém koutě světa. Umírněné italské affogato, kopeček vanilkové s espressem, ostře kontrastuje s opulentními americkými poháry naplněnými zmrzlinou až po okraj – a dovolené je všechno mezi. Ve Španělsku objednávejte blanco y negro, v německy mluvících krajinách Eiskaffee a nechte se překvapit, zklamaní nebudete.

Dáváte přednost čaji? V létě nejlépe chutná ledový a vůbec nejlepší je ten domácí. Zkuste kořeněný thajský ledový čaj s kondenzovaným mlékem nebo svěží ledový čaj s vůní bezu.

Načítám