Článek
Postup
01.
Brambory umyjte kartáčkem nebo rovnou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.
02.
Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a při středně vysoké teplotě vařte 25 minut. Brambory musí stále dostatečně vřít na to, aby vytvářely teplo pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě asi 5 minut.
03.
Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Vajíčka dejte do studené vody, přiveďte je k varu a vařte přesně 10 minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok nám usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během 2 minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 15 minut na plotýnce doměkka.
04.
Nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je 5 minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, na stejné kousky nakrájejte také šunku a okurky. Společně s majonézou vše přidejte k bramborám a promíchejte, dokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň 3 hodiny v lednici, před podáváním znovu pořádně promíchejte.
Recept pochází z kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové: Kuchařka pro dceru; Smart Press, Praha 2011.