Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Této klasice nikdo neodoláFoto: Greta Blumajerová

Chystáte se letos Vánoce oslavit bramborovým salátem a ten váš domácí už vás omrzel? Zkuste ho obměnit třeba podle našeho s vejci a kukuřicí.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1,5 kg brambor
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražené kukuřice
  • 200 g šunky
  • 4 ks mrkve
  • 5 ks vejce
  • 700 g kyselých okurek
  • 200 g majonézy
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Brambory umyjte kartáčkem nebo rovnou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.

02.

Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a při středně vysoké teplotě vařte 25 minut. Brambory musí stále dostatečně vřít na to, aby vytvářely teplo pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě asi 5 minut.

03.

Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Vajíčka dejte do studené vody, přiveďte je k varu a vařte přesně 10 minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok nám usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během 2 minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 15 minut na plotýnce doměkka.

04.

Nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je 5 minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, na stejné kousky nakrájejte také šunku a okurky. Společně s majonézou vše přidejte k bramborám a promíchejte, dokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň 3 hodiny v lednici, před podáváním znovu pořádně promíchejte.

Recept pochází z kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové: Kuchařka pro dceru; Smart Press, Praha 2011.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 479,5 kJ
Bílkoviny19,08 g
Tuky30,9 g
Sacharidy56,85 g
Sůl3,63 g
SAFA4,16 g
Vláknina7,17 g
Cukry11,8 g
Související témata:

Načítám