Článek
Chcete kuličky ještě šťavnatější? Zkuste do masové směsi přidat trochu nastrouhané cukety nebo lžíci zakysané smetany.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na pánvi na másle. Bílé pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte je mlékem.
02.
Nyní smíchejte maso s pečivem v mléce. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor, sůl, pepř a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté). Tuto masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
03.
Pak z této směsi vytvarujte mokrýma rukama kuličky o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost). Vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.
04.
Mezitím si připravte zapékací omáčku. V hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky nalijte smetanu ke šlehání, přidejte sůl a muškátový oříšek pikantní hořčici a nechte vše znovu provařit.
05.
Polovinu omáčky vlijte do zapékací mísy. Do ní dejte předpečené masové kuličky a zalijte je zbytkem omáčky. Teplotu v troubě zvyšte na 190 °C a pečte asi 15 minut.
06.
Hotové masové kuličky posypte nasekanou petrželkou a podávejte s brusinkami a bramborovou přílohou.