Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Rychlá verze oblíbených švédských masových kuliček, když se vám je zrovna nechce tvarovat a patlat se s každou koulí zvlášť. Sekanou můžete podávat s bramborovou kaší nebo hranolky.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na sekanou
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1,5 ks rohlíku
  • 100 ml mléka
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Na omáčku
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 hrst petrželky
  • 400 g bramborové kaše
Článek

Köttbullar je švédské národní jídlo a vy ho možná znáte z nabídky restaurace jednoho řetězce obchodních domů s nábytkem. Jednoduše si ho můžete připravit i doma, jak ve formě tradičních kuliček, tak takto, jako sekanou.

Postup

01.

Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte do mléka. Cibuli šalotku nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na másle.

02.

Nyní smíchejte kvalitní mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou šalotku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte mleté), muškátový květ, sůl a pepř. Zamíchejte a tuto masovou směs nechejte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

03.

Poté vytvarujte z masové směsi šišku a dejte ji do malého pekáče nebo zapékací mísy a lehce podlijte asi 100 ml vody. Sekanou dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 40 minut.

04.

V průběhu pečení můžete sekanou přelévat vodou tak, aby se vytvořilo přibližně 100 ml výpeku. Po upečení ho přelijte do malého hrnce, zarestujte hladkou moukou a zalijte smetanou. Ruční metlou prošlehejte, přidejte hořčici a provařte. Vznikne krémová omáčka, kterou dle chuti osolte.

05.

Sekanou nakrájejte na plátky, servírujte s bramborovou kaší přelitou naší omáčkou. Podávejte s brusinkami a nasekanou zelenou petrželkou.

Když se vám do ruky dostane mleté maso, nemusíte skončit jen u sekané nebo kuliček. Podívejte se, co všechno jde z mletého uvařit.

Načítám