Hlavní obsah
3,5
(24)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Kuličky z mletého masa jsou vždy dobrá volba. Jsou šťavnaté, plné chuti a pokaždé krásně měkké (myslím, že i to je důvod, proč je milují děti). Nemusíte se bát, že ty z krůtího masa budou suché: smetanová omáčka se žampiony jim dodají trochu tuku navíc a postarají se o jejich vláčnost.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na masové kuličky
  • 600 g mletého krůtího masa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Na smetanovou omáčku
  • 200 g žampionů
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Žampiony otřete vlhkým ubrouskem, nakrájejte je na plátky a nechte chvíli bokem. Mleté krůtí maso dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek a čerstvý tymián. Masovou hmotu dobře propracujte rukou. Poté si ruce opláchněte ve studené vodě a uválejte z ní kuličky velké asi jako vlašský ořech.

02.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Kuličky na oleji opečte ze všech stran dohněda, potrvá to asi 8–10 minut. Vyjměte je a do uvolněné pánve přidejte kousek másla a žampiony. Osolte, opepřete a také je opečte dohněda, uvolňujte při tom přípečky ze dna pánve.

03.

Až budou žampiony opečené, přidejte do pánve prolisovaný stroužek česneku a ten už jenom velmi krátce opečte. Do pánve vraťte masové kuličky, podlijte vývarem a přiklopené duste na mírném ohni ještě asi 15–20 minut, až budou kuličky hotové i uprostřed.

04.

Do pánve přidejte smetanu a už jen velmi krátce na mírném ohni promíchejte a prohřejte, až se spojí s omáčkou a nepatrně zhoustne. Podávejte ihned, posypané čerstvou petrželovou natí. Jako příloha se nejvíc hodí širší nudle.

Tip: Před přidáním smetany odeberte pár masových kuliček a odložte si je. Na druhý den je můžete použít jako náplň do pořádné bagety k obědu do práce.

Krůtí maso má málo tuku, naopak je plné bílkovin, železa a vápníku, proto bychom ho měli do jídelníčku zařadit častěji. Třeba jako součást rychlých exotických nudlí, v husté polévce se zeleninou nebo pečené s bylinkami a česnekem.

Reklama

Související témata:

Načítám