Hlavní obsah

Rekonstrukce odhalila skvost. Historický byt vážně prokoukl

Foto: Stanislav Pecháček

Foto: Stanislav Pecháček

Reklama

Aktualizováno

Byt v centru Prahy byl jako zabahněný kámen, ve kterém se skrývá diamant. Díky půl roku trvající rekonstrukci získal zpět ztracenou krásu a čtyřčlenná rodina si tu užívá svůj vysněný domov.

Článek

Když paní Iva se svou kamarádkou, interiérovou designérkou Karlou Schmid, a stavbyvedoucím poprvé vstoupili do bytu o rozloze 170 m² v historickém domě na Novém Městě, spadla všem přítomným brada. Bohužel zděšením. Byt byl v hrozném stavu.

Bydlení pro 10 cizinců

„V centru Prahy jsem vyrostla a atmosféru starých domů s vysokými stropy, masivními dveřmi a velkými místnostmi mám moc ráda. Do tohoto bytu však novodobá historie přivedla nájemníky, kteří tu potřebovali ubytovat co nejvíce lidí, takže velkorysé místnosti ‚rozparcelovali‘ a vznikl nepochopitelný labyrint,“ vzpomíná Karla Schmid.

Jednotlivé místnosti byly různě přepažené a propojené tak, aby tvořily místnůstky, ve kterých bydlelo 10 cizinců. Chyběla kuchyň, koupelna byla prehistorická a víceméně nefunkční. Sprchový kout byl umístěn v komoře. „Chvíli jsme labyrintem mlčky chodili, pak jsme začali diskutovat, jak asi mají místnosti bez přepažení příčkami vypadat. Jasné nebylo nic. Tedy kromě zadání – bydlet do půl roku,“ doplňuje designérka.

Foto: Stanislav Pecháček

Zpočátku se zdálo, že jediným možným řešením bude malá kuchyňka. Pak vymysleli, že se částí kuchyně probourají do velkého dětského pokoje, takže ji mohli navrhnout velkoryseFoto: Stanislav Pecháček

Vše v rukou designérky

Po odsouhlasení rozpočtu se z kamarádky Ivy stala klientka a Karla Schmid se pustila do práce. „S ohledem na nedostatek času jsem Karlu požádala, zda by mohla rekonstrukci realizovat jako celek, tedy včetně stavebních prací, nákupu všech věcí atd. Vše řídila ona, zasílala mi různé návrhy, které jsem finálně schvalovala. Účastnila jsem se pouze nejnutnějších schůzek a platila faktury,“ říká paní Iva.

Bourání odhalilo skvostný interiér

Na stavbě se bouralo a bouralo, až konečně stáli v bytě s několika velkými světlými místnostmi. „Začalo mnoho dlouhých večerů, při kterých jsem vymýšlela různá využití místností. Nebylo jasné, kam dáme kuchyň, kde a jestli vůbec bude komora, kudy se bude vstupovat do dětských pokojů,“ vypráví Karla Schmid. „V bytě tak postupně vznikly hned 2 koupelny, 2 komory a jako bonus pro uložení věcí skříň dlouhá 8 metrů,“ dodává.

Snažili se pochopitelně zachovat co nejvíce původních prvků, ale byt byl v dezolátním stavu, takže dávalo smysl ponechat jen štuky v dětských pokojích a některé kličky na oknech. Ve starožitnictvích pak hledali podobné, které by nahradily plastové skvosty po předchozích nájemnících.

Foto: Stanislav Pecháček

Přemístili několik dveří a místo původních vytvořili v chodbě skříň dlouhou 8 metrůFoto: Stanislav Pecháček

Levnější, ale zajímavé materiály

Kvůli jasně danému a do jisté míry omezenému rozpočtu použili tam, kde to šlo, levnější materiály. Proto je například na podlaze levnější vinyl místo navrhovaného dřeva a na vestavěném nábytku lamino. Vybírali ale takové dekory, které jsou i v těchto levnějších provedeních designově zajímavé.

Holčičí království

Na začátku si designérka sedla i s majitelčinými dcerami Natálií (13 let) a Klárou (7 let), aby jí svěřily přání ohledně svých pokojů. Finální podoba však pro obě byla překvapením. Karla Schmid tu rozehrála barevnou škálu, která spolu s tapetou odděluje jednotlivé zóny – pracovní, komunikační a odpočinkovou. „Když holky přišly do hotového, ukápla i slza radosti,“ uzavírá Karla Schmid.

Vizitka designérky

Karla Schmid ráda pracuje na různorodých projektech a nebojí se zajímavých výzev. Hledá a klientům ukazuje možnosti, které daný interiér skýtá. Klade důraz na zajímavý design v kombinaci s praktičností, kde se lidé budou cítit dobře. Podle jejích slov je interiérový design psychologie spojená s uměním sladit věci tak, aby vytvářely příjemnou atmosféru. Více na www.designbykarla.cz.

Povedla se proměna? Jak se vám líbí holčičí pokojíčky? A jak byste zařídili pokoj pro kluka?

Reklama

Související témata:

Načítám